Αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA): Μικρές παραγωγές σε σιτάρι & καλαµπόκι τη νέα περίοδο

Βόμβα ξηρασίας σε Ευρώπη πριν τα αλώνια, πυρετός στις αγορές η νέα έκθεση USDA -Μικρές παραγωγές σε σιτάρι και καλαµπόκι αναµένει το USDA γι...


Βόμβα ξηρασίας σε Ευρώπη πριν τα αλώνια, πυρετός στις αγορές η νέα έκθεση USDA -Μικρές παραγωγές σε σιτάρι και καλαµπόκι αναµένει το USDA για τη νέα περίοδο

Σε ένα ορμητικό κανάλι ανόδου διατηρούνται οι διεθνείς αγορές σιτηρών σε Ευρώπη και Αμερική, με την αγορά να τιμολογεί από τώρα μειωμένες αποδόσεις στην επερχόμενη σοδειά μαλακού και σκληρού σίτου λόγω των καιρικών επιπλοκών, όσο οι κινήσεις του εμπορίου δείχνουν εξάντληση των αποθεμάτων σε μύλους και βιομηχανίες μέχρι τον Ιούλιο.

Το γεγονός ότι τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου για το μαλακό σιτάρι βρίσκονται πάνω από τα 400 ευρώ ο τόνος, μεταφράζεται σε μια ισχυρή στήριξη της αγοράς σκληρού σίτου. Και αυτό γιατί για τους εγχώριους μύλους ο εφοδιασμός με μαλακό σίτο συνεπάγεται ένα κόστος κοντά στα 500 ευρώ ο τόνος αν προστεθούν στην τιμή των συμβολαίων τα FOB και τα ακριβά μεταφορικά. Με τέτοια τιμή για το μαλακό στη φυσική αγορά, οι άγραφοι κανόνες στο εμπόριο υπαγορεύουν τα υψηλά του εύρους και στο σκληρό. Αυτό εξηγούν παράγοντες της εγχώριας αγοράς που εξακολουθούν να αναμένουν μικρά ή και ανύπαρκτα περιθώρια υποχώρησης των τιμών από τα σημερινά τους επίπεδα μέχρι την έναρξη των ελληνικών αλωνιών. Με άλλα λόγια, η αγορά είναι προετοιμασμένη να πληρώσει τους παραγωγούς, κάτι που ήδη φαίνεται, αφού οι προτάσεις για προαγορές ξεκινούν από τα 45 λεπτά για την πρώτη ποιότητα και φτάνουν τα 47 λεπτά.


Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, η ελληνική παραγωγή δείχνει πιο ευνοημένη από τον καιρό, με την εικόνα από τα χωράφια να είναι θετική σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν στα γειτονικά σιταροχώραφα της Ιταλίας και στα πιο μακρινά της Ισπανίας, όπου χτυπήθηκαν διαδοχικά από χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων ή ξηρασίας (στην περίπτωση της Ισπανίας, που έπειτα από τέσσερεις μήνες ξηρασίας είδε βροχές σε μια μάλλον ακατάλληλη στιγμή για την καλλιέργεια).

Βέβαια τη μεγαλύτερη προσοχή αυτή την περίοδο δέχεται η γαλλική σοδειά σιτηρών, η οποία επίσης εξαιτίας της ξηρασίας, έρχεται να ανεβάσει τις τιμές στη φυσική αγορά της Ευρώπης. Η τιμή για το σκληρό σιτάρι βρίσκεται στα 465 ευρώ για παράδοση των Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο που διαμόρφωσε η συγκεκριμένη αγορά τους τελευταίους μήνες. Αντίστοιχα, στην ιταλική αγορά, η λίστα της Φότζια έμεινε αμετάβλητη για ακόμα μια εβδομάδα στα 547 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα και στα 537 ευρώ για τη δεύτερη ποιότητα.

Στον Καναδά, προς το παρόν δεν εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της καλλιέργειας, είναι άλλωστε νωρίς ώστε οι καιρικές συνθήκες να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές στα σιτηρά της χώρας. Ωστόσο οι τιμές έγραψαν νέα υψηλά στα 570 ευρώ ο τόνος (16,2 δολάρια/μπούσελ) στο νοτιοανατολικό Σασκάτσουαν, όσο στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για συμβόλαια προπώλησης της νέας σοδειάς στα 15 δολάρια να μπούσελ, ήτοι 527 περίπου ευρώ ο τόνος.

Στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων, τα funds φαίνεται ότι προχωρούν σε έναν νέο κύκλο αγορών συμβολαίων, κάτι που μαρτυρά την εκτίμησή τους ότι τις επόμενες ημέρες η τάση θα οδηγήσει στη διαμόρφωση νέων υψηλών, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Μικρές παραγωγές σε σιτάρι και καλαµπόκι αναµένει το USDA για τη νέα περίοδο

Θεµελιώδη ανόδου καταγράφει η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), στο πεδίο των σιτηρών, ενώ µάλιστα αρκετοί αναλυτές διακρίνουν µια µάλλον µετριοπαθή αποτίµηση της κατάστασης στην έκθεση, αφού φαίνεται πως οι καιρικές συνθήκες έχουν αφήσει µεγαλύτερο στίγµα στις επερχόµενες σοδειές από αυτό που αποτυπώνει το USDA. Μειωµένη προσφορά, µικρή υποχώρηση της κατανάλωσης και από την άλλη αυξηµένη εµπορική ζήτηση και νέα υποχώρηση των τελικών αποθεµάτων καταγράφουν οι πρώτες εκτιµήσεις του USDA για τη νέα εµπορική περίοδο 2022/23 στην περίπτωση των σιτηρών. 

Τόσο ο πόλεµος στην Ουκρανία, όσο και οι δυσµενείς καιρικές συνθήκες στις νότιες και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ έρχονται να συσφίξουν ακόµα περισσότερο απ’ ό,τι σήµερα την προσφορά στην αγορά. Η παραγωγή της Ουκρανίας υπολογίζεται σε 21,5 εκατ. τόνους, κάτω 11,5 εκατ. συγκριτικά µε πέρυσι. Σύµφωνα µε την έκθεση, οι µειωµένες σοδειές δεν µπορούν να ισοσταθµιστούν από αυξηµένες παραγωγές σε Ρωσία και Καναδά.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο καλαµπόκι, όπου αναµένεται µια υποχώρηση της αναµενόµενης παραγωγής αλλά και των τελικών αποθεµάτων. Σηµειώνεται ότι για την εµπορική περίοδο 2021/22, η παραγωγή κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά και παρ’ όλα αυτά οι αγορές κατέγραψαν ισχυρά ράλι ανόδου.

Η εν λόγω έκθεση του USDA (προσφοράς και ζήτησης Μαΐου) φαίνεται ότι έχει υποστηρικτική επίδραση και για την χρηματιστηριακή τιμή στο βαμβάκι, αφού μέσα στις πρώτες ώρες δημοσίευσή της η αγορά ανέκαμψε κατά 1 σεντ για τα τρέχοντα συμβόλαια (Ιουλίου) και κατά 5 σεντς περίπου για τα πρώτα συμβόλαια της νέας σοδειάς (Δεκεμβρίου) τα οποία έσπασαν τις πρώτες αντιστάσεις και στα 127 σεντς, μπήκαν και πάλι στη τροχιά των 130 σεντς. Αυτό γιατί οι εκτιμητές του USDA προεξοφλούν εγκατάληψη εκτάσεων της τάξης των 4 εκατ. στρεμμάτων έναντι των αρχικών προσδοκιών για τη νέα εμπορική περίοδο. 

Μειωμένη αναμένεται ότι θα είναι η παραγωγή και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα του κόσμου σύμφωνα με την έκθεση, την στιγμή που η Κίνα δείχνει να ανεβάζει τη ζήτηση. Έτσι, τα τελικά αποθέματα αναμένεται να υποχωρήσουν την περίοδο 2022/23, με τη μέση τιμή βάσης να διατηρείται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης περιόδου.

ΠΗΓΉ:agronews.gr

Σχόλια