«Αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη στη Ρουμανία που έχουν εξαφανιστεί από προσώπου Γης. Βουνά ολόκληρα άδεια, γυμνά. Μέρη όπου ξεκίνησε η διάβρωσ...
«Αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη στη Ρουμανία που έχουν εξαφανιστεί από προσώπου Γης. Βουνά ολόκληρα άδεια, γυμνά. Μέρη όπου ξεκίνησε η διάβρωση και η φύση δεν μπορεί να αυτοθεραπευθεί. Στο Φαγκαράς, στο Μαραμούρετς, στο Εθνικό Πάρκο Ντομογκλέντ. Είναι μια καταστροφή», λέει ο Γκαμπριέλ Παούν, επικεφαλής του Agent Green.
Η ανταποκρίτρια του euronews στη Ρουμανία, Μάϊα Μποντίτσι, μεταδίδει ότι «στην Ρουμανία υπάρχουν πάνω πέντε χιλιάδες τετραγωνικά χλμ παρθένων και παλαιών δασών, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρητικά, το 63% των δασών αυτών προστατεύονται ως τοποθεσίες Natura 2000, αλλά η πραγματικότητα επί τόπου είναι εντελώς διαφορετική. Οι περιβαλλοντικοί νόμοι της Ρουμανίας δεν ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ».
Η εκμετάλλευση των δέντρων είναι κάτι που συμβαίνει, ακόμη και εντός των περιοχών Natura 2000.
Όμως στο δάσος Τσερνίκα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την ρωτεύουσα της χώρας, οι δασοφύλακες που πληρώνονται από το κράτος έκοψαν πρώτα τα δέντρα και μετά έκαναν μελέτες αξιολόγησης.
«Η παράνομη υλοτομία που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια έγινε δυστυχώς σε μεγάλες εκτάσεις. Εκατοντάδες στρέμματα με παράνομη υλοτομία προκάλεσαν την υπόθεση παράβασης κατά της Ρουμανίας. Τον τελευταίο καιρό όμως δεν υπάρχει παράνομη υλοτομία μεγάλης κλίμακας», δηλώνει στο euronews ο υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών, Μπάρνα Ταντσζος.
Μετά από πολλά χρόνια χάους, μόνο το 20% των δασών της Ρουμανίας εξακολουθούν να έχουν παλιά δέντρα.
«Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, η αξία αυτού του δέντρου είναι ανεκτίμητη. Αλλά από οικονομικής άποψης, αξίζει τουλάχιστον 10.000 ευρώ», λέει ο επικεφαλής του Agent Green.
Οι ρουμανικές αρχές παραδέχονται ότι η παράνομη κοπή δέντρων είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά πιστεύουν ότι η κατάσταση τώρα είναι υπό έλεγχο.
«Δεν είναι απαραίτητα οι εταιρείες που κλέβουν πολύτιμα ξύλα και τα πουλάνε. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια σπίτια όπου οι άνθρωποι πρέπει να ζεσταθούν με τη φωτιά. Οι άνθρωποι στα χωριά που πρέπει να ζεσταθούν με τη φωτιά δεν ενδιαφέρονται πραγματικά αν τα ξύλα που τους φέρνουν έχουν όλα τα νομικά έγγραφα ή όχι», λέει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τα παλαιά δάση στη Ρουμανία είναι μοναδικά στην Ευρώπη. Είναι το σπίτι για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών και μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, στο δάσος κοντά στο Βουκουρέστι, η θερμοκρασία είναι 10 βαθμούς χαμηλότερη από ό,τι στην πόλη.
πηγή: Euronews
Σχόλια