Αρπάζουν τις κυψέλες & κλέβουν μελίσσια από μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα ...

Μελισσοκόμοι βλέπουν τα μελίσσια τους να κάνουν… φτερά αφού επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους να αρπάζουν τις κυψέλες παραγωγών, καταστρέφοντάς το...


Μελισσοκόμοι βλέπουν τα μελίσσια τους να κάνουν… φτερά αφού επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους να αρπάζουν τις κυψέλες παραγωγών, καταστρέφοντάς τους οικονομικά. Επειδή πλέον οι κυψέλες έχουν GPS, οι κλέφτες ανοίγουν τα τελάρα και κλέβουν ότι υπάρχει μέσα αφήνοντας μόνο τα κουτιά.

«Παλαιότερα έκλεβαν ολόκληρες τις κυψέλες και επειδή αυτές είχαν αριθμό μητρώου επάνω, παραποιούσαν τον αριθμό για να είναι κατοχυρωμένοι. Τώρα, επειδή οι περισσότεροι βάζουν GPS στις κυψέλες, οι κλέφτες τις ανοίγουν και παίρνουν τα τελάρα με τις μέλισσες (και το μέλι) αφήνοντας μόνο το κουτί. Ότι και να γίνει, οι κλέφτες θα είναι πάντα πιο μπροστά από την τεχνολογία» δηλώνει η Μαρία Κοκκίνου .

Η ίδια, εκφράζει την απογοήτευση της για τον ήπιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι συγκεκριμένες έκνομες ενέργειες, που για τους ίδιους τους παραγωγούς σημαίνουν οικονομική καταστροφή: 

«Το συγκεκριμένο είδος κλοπής δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι σημαντικό. Σαν να επιβαρύνουμε τους αστυνομικούς όταν πάμε να καταγγείλουμε μια κλοπή και συνήθως δεν είναι διαθέσιμοι να ενεργήσουν και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βρεθούν οι δράστες, ενώ την ίδια στιγμή είναι απαξιωτικοί απέναντι μας».

Η κλοπή μελιού θεωρείται πλημμέλημα

Από την πλευρά του πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βασίλης Ντούρας, τονίζει πως οι δράστες είναι συνήθως άτομα που δεν έχουν ούτε παιδεία, ούτε αγρότες είναι, με κάποιους να είναι «άρρωστοι» με τις κλεψιές. Ο κ. Ντούρας επισημαίνει πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει περιορισμένα πράγματα μόνο για την αποτροπή των κλοπών, ενώ αναφέρει και παράδειγμα συναδέλφου του, από τον οποίο έκλεψαν λίγο πριν τρυγήσει, εκατοντάδες τελάρα, με αποτέλεσμα εκτός από τα μελίσσια να χάσει και 300-500 κιλά μέλι.

«Είναι τραγικό αυτό που γίνεται και σίγουρα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή κλοπή» δηλώνει, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη πράξη θεωρείται πλημμέλημα και προβλέπει πολύ χαλαρές ποινές και κυρώσεις. Καταλήγοντας, επισημαίνει πως οι ποινές ναι μεν πρέπει να αυστηροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου ο νόμος να μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, όχι όμως να είναι εξοντωτικές, καθώς τέτοιες ποινές όπως λέει, ούτε γίνονται σεβαστές από τον κόσμο, ούτε αποτέλεσμα φέρνουν συνήθως.


πηγή:GRTimes.gr

Σχόλια