Γιώργος Μουλκιώτης (ΠΑΣΟΚ): Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης , απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, που είχε καταθέσει μ...Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης , απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, που είχε καταθέσει μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής  σχετικά με την έλλειψη εργατών γης που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους αγρότες αρκέστηκε να επαναλάβει μόνο, τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση.

Μέτρα, ωστόσο, που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, μέτρα που δεν έχουν δώσει καμία λύση στο πρόβλημα.

Στο έγγραφό του, ο Υπουργός αναφέρεται στη διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές που προβλέπει τη νομιμοποίηση 15.000 πολιτών του, που ζουν όμως ήδη εδώ, για να εργαστούν ως εποχικοί εργάτες στον αγροτικό τομέα – κάτι που πολλοί από αυτούς ήδη κάνουν…

Ο κ. Υπουργός «επαγγέλλεται», ακόμη, τη σταδιακή έλευση άλλων 4.000 εργατών από το Μπαγκλαντές σε βάθος πενταετίας… Να τονίσουμε εδώ ότι το Μπαγκλαντές δεν έχει προξενείο ή πρεσβεία στην Ελλάδα, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία νομιμοποίησης των εν λόγω εργατών.

Ο κ. Μουκλιώτης δήλωσε: «Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης είναι πάντως ήδη εδώ, ταλαιπωρώντας έντονα τους αγρότες της χώρας και δυστυχώς δεν λύνεται με 4.000 εργάτες, που κάποτε …θα έρθουν.

Γιατί οι αγρότες της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, αφού οι συνέπειες της έλλειψης εργατικών χεριών είναι ήδη ανυπολόγιστες για τις καλλιέργειές τους, αθροιζόμενες σωρευτικά στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική δεν θα έπρεπε να έχει το βλέμμα της στραμμένο μόνο στα σύνορα, αλλά και στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς εργασίας.

Ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να καταγράφει ανάγκες, να σχεδιάζει, να προλαμβάνει, να προσφέρει στην παραγωγή, στην ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία.

Στο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, δυστυχώς, η αμφιθυμία της κυβέρνησης είναι πρόδηλη, οδηγώντας σε ξεκάθαρα αναποτελεσματικά μέτρα.

Η οικονομία μας, όμως, δεν μπορεί να επαφίεται στις παράτυπες εισόδους στη χώρα προσφύγων ή μεταναστών, για να λειτουργήσει.

Είναι εγκληματικό να υπάρχει εργατικό δυναμικό που να μην αξιοποιείται, όσο είναι εγκληματική η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προσπάθειας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με πιο βιώσιμους, αλλά και αμοιβαία επωφελείς τρόπους.

Τόσο για τους Έλληνες αγρότες, όσο και για τους ξένους εργάτες γης.»

Σχόλια