Καλλιεργητικές συμβουλές για τετράνυχους και ψώρες

Την εμφάνιση των τετρανύχων στην αμυγδαλιά στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και την αναμονή αυτών στις καλλιέργειες των Νομών Φθιώτιδας, Κ...


Την εμφάνιση των τετρανύχων στην αμυγδαλιά στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και την αναμονή αυτών στις καλλιέργειες των Νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων διαπίστωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, οι τετράνυχοι είναι πολύ μικρά αραχνίδια κοκκινοκίτρινα ή κόκκινα, το οποίο εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων. 

Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα, με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο, αργότερα κιτρινοκαστανό, με αποτέλεσμα τελικά να ξηραίνονται και να πέφτουν. Όπως καταγράφεται, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξή τους. 

Σύμφωνα, με το Περιφερειακό Κέντρο χρειάζεται να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες, όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετράνυχους, με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΚOKKOEIΔΗ -ΨΩΡΕΣ

Νεαρές έρπουσες προνύμφες κοκκοειδών βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες, καθώς και τα μελιτώδη αποχώρήματά τους. 

Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανιστούν. 

Οι συστάσεις του Περιφερειακού Κέντρου είναι να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες, όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.


Σχόλια