“Στροφή” στα μαγειρεία λόγω ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ....

“Στροφή” στα μαγειρεία λόγω ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ – Αυξάνονται οι παραγγελίες έτοιμου φαγητού. “Τέλος” τα μαγειρεμένα φαγητά στο σπίτ...


“Στροφή” στα μαγειρεία λόγω ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ – Αυξάνονται οι παραγγελίες έτοιμου φαγητού. “Τέλος” τα μαγειρεμένα φαγητά στο σπίτι και στροφή στο… έτοιμο από μαγειρεία και εστιατόρια.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στο να παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό από τα μαγειρεία και τα εστιατόρια. Για το θέμα μίλησε η ιδιοκτήτρια εστιατορίου, Μαρία Πιστέντη στο Open .Όπως είπε έτοιμο φαγητό παραγγέλνουν κυρίως νεαρά ζευγάρια και ηλικιωμένοι.

Ενδεικτικά ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα. Μια μερίδα γεμιστά κοστίζει 5,50 ευρώ, για να φτιαχτεί όμως το κόστος είναι περίπου 6 ευρώ (είναι τα υλικά, το ρεύμα και ο κόπος) αλλά το ίδιο ισχύει και για μια μερίδα μπάμιες που το κόστος της είναι 5, 50 ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Εμείς μαγειρεύουμε ποσότητες μεγάλες και χρησιμοποιούμε ελληνικά υλικά, οπότε ο κόσμος μπορεί να πάρει το φαγητό σε μια προσιτή τιμή. Συνεπώς μπορεί να το πληρώσει ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος του, ένα ζευγάρι νεαρών” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σούπερ μάρκετ: Η έρευνα για τις τιμές των προϊόντων του 2021

Σε 1,9% ανήλθε η μέση αύξηση στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ το 2021 σε σχέση με το 2020, όπως επεσήμανε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Διευθύντρια Πωλήσεων της IRI, Δήμητρα Κατσίπη επικαλούμενη σχετικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών .

Οι αυξήσεις τιμών ξεκίνησαν δειλά – δειλά τέλος Αυγούστου και καταγράφονταν κυρίως σε τρόφιμα. Πλέον έχουν ενταθεί και καλύπτουν όλες τις κατηγορίες προϊόντων, σημείωσε χαρακτηριστικά. Oι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα προϊόντα ατομικής περιποίησης με 5% (σ.σ. στη συγκεκριμένη κατηγορία είχαν γίνει αλλαγές ΦΠΑ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού). Επίσης στα είδη περιποίησης σπιτιού (αύξηση περίπου 1%) και στα τρόφιμα (αύξηση περίπου 2,1%).

Αυξήσεις στα βασικά αγαθά: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα των σούπερ μάρκετ όπως στο κρέας, τα όσπρια, στα έλαια, στα είδη παιδικής φροντίδας, στη ζάχαρη, στα βρεφικά γάλατα, στα εισαγόμενα τυριά και στα αρωματικά χώρου κλπ ενώ αυξήσεις καταγράφονται και στο αλουμίνιο, στο σίδερο, πάνω από 30%, αλλά και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές που φτάνουν έως και το 40%.

ΠΗΓΉ:enikonomia.gr

Σχόλια