Λύση η υποχρεωτική απόσυρση…των Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Από τον Δήμο Κιλελέρ ξεκίνησε το φετινό πρόγραμμα «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» στον κάμπο και αναμένεται να συνε...


Από τον Δήμο Κιλελέρ ξεκίνησε το φετινό πρόγραμμα «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» στον κάμπο και αναμένεται να συνεχιστεί και στους άλλους Δήμους του νομού.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα εφαρμόζεται δύο φορές τον χρόνο, άνοιξη και τέλος του φθινοπώρου και το εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι, σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Λάρισας, το ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας), τον Σύλλογο Γεωπόνων Λάρισας και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας. Φέτος το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχές Μαΐου, μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις εαρινές καλλιέργειες, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν από τους παραγωγούς, ώστε να αποσυρθούν σε ασφαλές σημείο και να προστατευτεί το περιβάλλον.

Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα φαίνεται να μην εφαρμόζεται σωστά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που μας εστάλη από χωριό του Δήμου Τυρνάβου, όπου κενές συσκευασίες έχουν πεταχτεί σε ακάλυπτο χώρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.


Μπορεί ο Δήμος Κιλελέρ να χρησιμοποιεί δικό του φορτηγό για την περισυλλογή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, άλλοι πάλι Δήμοι αναμένουν ειδικό απορριμματοφόρο από τον ΦΟΣΔΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στη συλλογή αυτήν.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με τους Δήμους να δίνουν μεγάλες ειδικές σακούλες, στις οποίες οι παραγωγοί, αφού πλύνουν εξονυχιστικά τις κενές συσκευασίας, τις τοποθετούν μέσα, τις αφήσουν σε συγκεκριμένο περιφραγμένο σημείο, ώστε να περάσει αυτοκίνητο του Δήμου να τις παραλάβει.


Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σύμφωνα με τον αναπλ. προϊστάμενο της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν εφόσον εγκριθεί ο φάκελος του ΕΣΥΦ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα η περισυλλογή των κενών συσκευασιών, σε συνεργασία πάντα με τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων που διαθέτουν τις συσκευασίες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν είναι υποχρεωτική η απόσυρση. Θα πρέπει να μπουν κανόνες, έτσι ώστε το πρόγραμμα να μην είναι προαιρετικό. Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα μέχρι και σημαντική μείωση των επιδοτήσεων ή μη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα. Επιπλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ενισχυθεί, για να αντιμετωπιστεί η ασυνειδησία ορισμένων παραγωγών» κατέληξε ο έμπειρός γεωπόνος.


Γ. Ρούστας

Σχόλια