Σύνδεση Kτηματολογίου με taxisnet: Ποια “παγίδα” κρύβει για τους φορολογούμενους

Παγίδα για τους φορολογούμενους η σύνδεση Κτηματολογίου– taxisnet. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, τα δεδομένα που υπάρχουν στο περ...


Παγίδα για τους φορολογούμενους η σύνδεση Κτηματολογίου– taxisnet.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, τα δεδομένα που υπάρχουν στο περιουσιολόγιο (Ε9) θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με στόχο αφενός να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το δημόσιο, αλλά κυρίως για να αποκαλυφθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασύνδεση των δύο συστημάτων ενδεχομένως να φέρει στην επιφάνεια περιπτώσεις λαθροχειριών στο περιουσιολόγιο. Συγκεκριμένα, όταν θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ , οπότε φορολογήθηκαν, όλα τα ακίνητα, διαπιστώθηκε ότι πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν να αλλάξουν το Ε9 και να αφαιρέσουν από τη μερίδα τους ακίνητα, κυρίως οικόπεδα και αγροτεμάχια, τα οποία δήλωναν αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν δικά τους. Μέχρι τότε το Ε9 δεν αποτελούσε τη βάση φορολόγησης των ακινήτων, αλλά απλώς μια εφαρμογή καταγραφής της ακίνητης περιουσίας. Από τη στιγμή που δεν φορολογούνταν, κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να δηλώσουν ακίνητα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν κάποια στιγμή να τα υφαρπάξουν.
Η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑΟ ΕΝΦΙΑ άλλαξε όμως τα δεδομένα. Αλλά όχι για όλους, καθώς ακόμη και σήμερα κάποιοι δηλώνουν αγροτεμάχια (τα οποία υποφορολογούνται) που ανήκουν σε τρίτους ή στο ελληνικό δημόσιο. Με τη διασύνδεση του Κτηματολογίου θα εντοπιστούν όλες αυτές οι περιπτώσεις και θα διαγραφούν τα ακίνητα αυτά από το Ε9, καθώς θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές μόνο στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές -τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές με στόχο τα δύο συστήματα να συμφωνούν πλήρως.

Με βάση τον σχεδιασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να δηλώνουν στη φορολογική διοίκηση (ΑΑΔΕ) τα πραγματικά στοιχεία όλων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα η δυνατότητα αυτή παρέχεται ήδη με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το 2019 και θα εξακολουθεί να παρέχεται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας .
Οι διορθωτικές -τροποποιητικές δηλώσειςΟι διορθωτικές -τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 επιτρέπεται να υποβάλλονται χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ, όπως γράφει η Καθημερινή.

Η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων που έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμων παρέχεται με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 73 του ω.4607/2019. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου, η εν λόγω ρύθμιση ” θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σχέσεων κράτους- πολίτη δεδομένου ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον”.
Τι μπορεί να προκύψει από τις διασταυρώσεις – Δείτε αναλυτικό παράδειγμα

Ωστόσο από τις διασταυρώσεις μπορεί να προκύψουν φορολογικές διαφορές στα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και και στην εφορία. Για παράδειγμα στη περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα στο κτηματολόγιο και στο Ε9 δεν συμπίπτουν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί, καθώς και τις προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία .Όσοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις εκτός από τις προσαυξήσεις και τα αναδρομικά θα πληρώσουν και τσουχτερά πρόστιμα.

 πηγή:enikonomia.gr

Σχόλια