Τα Oυκρανικά σιτηρά & το μήνυμα Σολτς προς τη Ρωσία

Μήνυμα για τα ουκρανικά σιτηρά προς τη Ρωσία έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ο κ. Σολτς παρότρυνε τη Ρωσία να γίνουν εξαγωγ...


Μήνυμα για τα ουκρανικά σιτηρά προς τη Ρωσία έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ο κ. Σολτς παρότρυνε τη Ρωσία να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας, προκειμένου να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. «Πρέπει να ελπίζουμε, για χάρη του κόσμου ολόκληρου, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο κ. Σολτς αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες που έχουν γίνει για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ταυτόχρονα να δώσει επαρκείς εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για την εισβολή», είπε ο καγκελάριος . Δεν είναι δυνατόν ο διάδρομος αυτός να χρησιμοποιηθεί «από πλοία με σιτηρά που θα φεύγουν από ουκρανικά λιμάνια και ρωσικά πολεμικά πλοία που θα κατευθύνονται στα λιμάνια», επέμεινε.

 

Η θέση του Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε πρόσφατα τη Ρωσία, μετά τη συνάντησή που είχε με τον κ. Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο Κίεβο, λέγοντας ότι η Μόσχα προκαλεί επισιτιστική κρίση σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, εμποδίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών με τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει.
 
Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών και αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες που έχουν ποντιστεί και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Ο κ. Σολτς είπε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες που συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος, για τα σιτηρά Ερωτηθείς αν θεωρεί πως είναι εφικτή αποστολή του ΟΗΕ σε ουκρανικά λιμάνια, όπως αυτό της Οδησσού για τον σκοπό αυτό, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι «όλα τελούν υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, δεν θα κάνω υποθέσεις δημόσια διότι αυτό θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνομιλίες». Η κρίση θα συζητηθεί στη σύνοδο της G7 που θα γίνει από την 26η ως την 28η Ιουνίου στο ξενοδοχείο Σλος Έλμαου της Βαυαρίας με οικοδεσπότη τον κ. Σολτς.

 πηγή:enikonomia.gr

Σχόλια