Συστάσεις για απαγόρευση καύσης σιτοκαλαμιών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων απαγορεύεται στο πλαίσιο εφαρμ...


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων απαγορεύεται στο πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε).

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων αποτελεί μια κακή πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντιθέτως έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προκαλεί:

 • Καταστροφή της οργανικής ουσίας τους εδάφους, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και κατ’ επέκταση των μελλοντικών αποδόσεων.
 • Διάβρωση των εδαφών .
 • Μείωση της διήθησης τόσο του βρόχινου όσο και του αρδευτικού νερού στο έδαφος,
 • Φαινόμενα ασφυξίας στα φυτά
 • Ατμοσφαιρική ρύπανση .
 • Αναπνευστικά προβλήματα στους περιοίκους και κυρίως των ευπαθών ομάδων

Η Υπηρεσία ενημερώνει ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές και επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις και ύστερα πάντα από την έκδοση σχετικής άδειας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην περίπτωση καύσης φυτικών υπολειμμάτων χωρίς άδεια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποστέλλει στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. το γεωγραφικό στίγμα (το ζευγάρι των συντεταγμένων x,y) του αγροτεμαχίου όπου διαπιστώθηκε η καύση, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο παραγωγός που το καλλιεργεί. Η Υπηρεσία ενημερώνει τους παραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιφέρει ποινικές κυρώσεις και μειώσεις στην Ενιαία Ενίσχυση (επιδότηση).

Επισημαίνεται ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη μη καύση της καλαμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τυχόν δυσκολίες που προκαλεί στις καλλιεργητικές εργασίες, γι’ αυτό τον λόγο η Υπηρεσία παρακαλεί τους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε καύση των φυτικών υπολειμμάτων.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια

BLOGGER: 1
 1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.
  Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 5.000,00$ ΕΩΣ 90.000.000,00$
  ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3% ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
  Email: ivbiadaobilifemotage@gmail.com
  Τηλεγράφημα: https://t.me/ivbiadaobifinance

  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ,
  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΤΙΛΝΤΑ
  ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή