Οι Βρυξέλλες εγκρίνουν το σχέδιο της Ισπανίας για την ΚΑΠ

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι ολοκληρώσαμε τις συζητήσεις με πέντε κράτη μέλη (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Δανία και Γαλλία). ...


«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι ολοκληρώσαμε τις συζητήσεις με πέντε κράτη μέλη (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Δανία και Γαλλία). Για τις χώρες αυτές, θα προχωρήσουμε με την έναρξη της διαδικασίας έγκρισης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη Δευτέρα (18 Ιουλίου) το πολιτικό πράσινο φως στο ισπανικό εθνικό σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι ολοκληρώσαμε τις συζητήσεις με πέντε κράτη μέλη (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Δανία και Γαλλία). Για τις χώρες αυτές, θα προχωρήσουμε με την έναρξη της διαδικασίας έγκρισης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Luis Planas: «Εξαιρετικά νέα. Επιτυχία για την #Ισπανία. Ο Επίτροπος @jwojc μόλις επιβεβαίωσε ότι ανήκουμε στην πρώτη ομάδα χωρών των οποίων η διαπραγμάτευση του στρατηγικού σχεδίου #PAC έχει ολοκληρωθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βεβαιότητα και ασφάλεια στήριξης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», δήλωσε ο Planas στο Twitter.

Ο Wojciechowski πρόσθεσε ότι και άλλες χώρες θα ενταχθούν στην ομάδα αυτή πολύ «σύντομα», καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι «έως και δέκα κράτη μέλη μπορούν να στείλουν μια νέα έκδοση (του εθνικού σχεδίου της ΚΑΠ) πριν από τις θερινές διακοπές (πριν από τις 29 Ιουλίου)».

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα λεπτομερή στρατηγικά τους σχέδια, τα οποία θα προσδιορίζουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους στόχους που θέτει η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Οι Βρυξέλλες είχαν προηγουμένως προτείνει βελτιώσεις στα εθνικά σχέδια, με αναθεωρήσεις και διορθώσεις.

Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι οι τροποποιήσεις αυτές ανταποκρίνονται στις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να στείλουν τις αναθεωρημένες -τελικές- εκδόσεις για το πολιτικό πράσινο φως της Επιτροπής.

«Η διαδικασία έγκρισης διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, οπότε θα πρέπει να έχουμε τις πρώτες αποφάσεις για την υιοθέτηση μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο Wojciechowski.

«Σκοπεύουμε να εγκρίνουμε όλα τα εθνικά σχέδια (της ΚΑΠ) το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Προς το παρόν, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε όλα τα στρατηγικά σχέδια φέτος. Αυτό είναι απαραίτητο για να δώσουμε βεβαιότητα στους αγρότες μας», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αναγνώρισε τη σημασία της «ταχείας έγκρισης» όλων των εθνικών σχεδίων της ΚΑΠ «υπό το πρίσμα της ουκρανικής κρίσης», αλλά δήλωσε ότι πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες μέλη ανταποκρίνονται στους στόχους και τις «φιλοδοξίες» της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

Από Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης


Σχόλια