Μερόπη Τζούφη: «Να μην τριτώσει το κακό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής»

Δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Τζούφη, για τον αποκλεισμό 40.000 υποψηφίων από τα πανεπιστήμια Στα αποτελέσματα τω...


Δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Τζούφη, για τον αποκλεισμό 40.000 υποψηφίων από τα πανεπιστήμια

Στα αποτελέσματα των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων αναφέρθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας πως για δεύτερη συνεχή χρονιά, «κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας εργάζονται μεθοδικά για τη συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων, τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων και την αύξηση του πελατολογίου των χρηματοδοτών της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή των ιδιωτικών κολεγίων».

Όπως είπε, σχεδόν 40.000 υποψήφιοι από τους 100.000 μένουν εκτός επειδή δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πολλαπλά εμπόδια που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκοπό να αποκλείσει κρίσιμη μάζα νέων από τη δημόσια και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.


«Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των λοκ-ντάουν και της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές και τις μαθήτριες της πανδημίας, θεσμοθέτησαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους συντελεστές βαρύτητας και την Τράπεζα Θεμάτων. Μάλιστα, μερικές ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την περικοπή 9.000 διαθέσιμων θέσεων στα ΑΕΙ», όπως υπογράμμισε.


Η Μ. Τζούφη, ανέφερε πως με πρόσχημα τη «βελτίωση της ποιότητας» και παραπληροφόρηση για μαθητές που «περνούσαν με 2 και 3», αποψιλώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, χιλιάδες έδρανα θα μείνουν άδεια καθώς πολλά τμήματα θα υποδεχτούν ελάχιστους πρωτοετείς. Είναι πλέον σαφές πως η ΕΒΕ και οι συντελεστές βαρύτητας θα λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που χρόνο με το χρόνο μετατρέπονται σε «ολιγομελή».

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Παρά τα ευχολόγια και τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής μηχανής, η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρόκειται να στερηθεί 1.000 νέους φοιτητές. Από τις 3.623 διαθέσιμες θέσεις, θα καλυφθούν μόνο οι 2.657 (73,4%), ενώ μια σειρά από «παραδοσιακά» τμήματα (πχ: Πληροφορική, Φυσικό, Μαθηματικό, Φιλολογικό) θα «αδειάσουν» ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είπε και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα που ακυρώνει τις προσπάθειες χιλιάδων νέων παιδιών και των οικογενειών τους. Που ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών πανεπιστημίων, με όρους που εξυπηρετούν την επιστήμη και την κοινωνία. Που απομακρύνει τη χώρα από τον ευρωπαϊκό στόχο για περισσότερους και καλύτερα μορφωμένους νέους πολίτες».

Έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψήφιους που κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, έχει έρθει η ώρα να απαλλαγεί η δημόσια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Για «να πάρει ανάσα» η νέα γενιά που δοκιμάζεται μέρα με τη μέρα».

πηγή: Alfavita

Σχόλια