Εφαρμογή μέτρων για στήριξη αγροτών ζητεί το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

  Την άμεση εφαρμογή μέτρων για τη στήριξη των αγροτών ζητεί η Νομαρχιακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, επικρίνοντας δρι...


 

Την άμεση εφαρμογή μέτρων για τη στήριξη των αγροτών ζητεί η Νομαρχιακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, επικρίνοντας δριμύτατα την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “την ώρα που ο αγροτικός κόσμος σφυροκοπείται ανελέητα από την δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των σπόρων, των λιπασμάτων, των φαρμάκων και των ζωοτροφών, η κυβέρνηση κωφεύει, καθώς από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, κανένα μέτρο από αυτά που σημειωτέον εξαγγέλθηκαν τρεις φορές δεν έχει φθάσει στους γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς”.

Η Ν.Ο. του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καλεί “την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς από το καλοκαίρι του 2021 που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση έγινε σχολιαστής της καθημερινότητας, αφήνοντας τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας”.

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ προτείνει την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων τώρα για “να κρατήσουμε παραγωγικό τον πρωτογενή τομέα και να αποφύγουμε την μείωση της παραγωγής τροφίμων και την επισιτιστική κρίση”.

Τα μέτρα που προτείνει, είναι, μεταξύ άλλων:

 “1. Μείωση του κόστους παραγωγής - Κόστους ενέργειας: Καύσιμα: Κατάργηση και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου για όλους τους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ ύψους τουλάχιστον 167 εκ. ευρώ. Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Μαΐου- Δεκεμβρίου 2021, επιβολή οροφής στην ρήτρα αναπροσαρμογής και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο το 2022, ύψους τουλάχιστον 140 εκ. ευρώ. Λιπάσματα: Επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ύψους 70 εκ. ευρώ.
2. Χρηματοδοτική ρευστότητα. Χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα.
3. Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27.
4. Αύξηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των
έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις για μόνιμη λύση”.Σχόλια