Δορυφορική εικόνα της δασικής πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης

Δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από την δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης που ξέσπασε το απόγευμα της...


Δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από την δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 19.07. Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως απότελεσμα ο καπνός να καλύψει γρήγορα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Αττικής και του Σαρωνικού.

Πυρομετεωρολογική ενημέρωση σχετικά με την δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης - Τρίτη 19.07 18:00

Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ - Πεντέλη, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, 18:00

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 19.07.2022 στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης:

- Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

- Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 - 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

- Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

- Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.Η εικόνα παρακάτω δείχνει την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες.


Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι.


Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ - Πεντέλη, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, 20:00

ΠΗΓΉ:meteo.gr

Σχόλια