Η διεθνής τιμή βάμβακος κοντά στα 116 σεντς/λίμπρα - «Αγγίζει» το ευρώ η τιμή στις προπωλήσεις ...

Με το βλέμμα στην ανοδική πορεία των συμβολαίων Δεκεμβρίου της διεθνούς τιμής βάμβακος, που κυμαίνεται κοντά στα 116 σεντς/λίμπρα και υπό το...


Με το βλέμμα στην ανοδική πορεία των συμβολαίων Δεκεμβρίου της διεθνούς τιμής βάμβακος, που κυμαίνεται κοντά στα 116 σεντς/λίμπρα και υπό τον φόβο μιας νέας πτώσης, όπως έγινε τον περασμένο Ιούνιο που η τιμή βάμβακος κατέρρευσε 30%, πολλοί αγρότες σπεύδουν στα εκκοκκιστήρια για να προπωλήσουν μέρος της παραγωγής τους με κλειστά συμβόλαια ή με ανοιχτή τιμή.

Συγκεκριμένα σχεδόν έναν μήνα πριν τη συγκομιδή βάμβακος τα εκκοκκιστήρια προσφέρουν στον παραγωγό συμβόλαιο με κλειστή τιμή στα 0,975 ευρώ/κιλό και περίπου 93 λεπτά/κιλό με ανοιχτή τιμή για παράδοση στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου, με προπώληση μέρους της φετινής παραγωγής περίπου 150 - 200 κιλά/στρέμμα.

Μπορεί την περασμένη χρονιά οι προπωλήσεις να ζημίωσαν ουσιαστικά τους παραγωγούς που έκλεισαν συμβόλαια με μικρότερη τιμή από αυτήν που δόθηκε κατά τη συγκομιδή του προϊόντος, φέτος όμως φαίνεται να επαναπροσδιορίζονται οι ρόλοι -τουλάχιστον έως τώρα- και η ζυγαριά να γέρνει και προς την πλευρά των παραγωγών. 

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται κατά έναν τρόπο ένα μέρος των εξόδων στο ενδεχόμενο μίας νέας “βουτιάς” στη διεθνή τιμή του προϊόντος και στο αν η τιμή αυξηθεί ή μειωθεί δίνοντας έναν μέσο όρο από την τιμή του συμβολαίου και την τιμή που θα παραδοθεί τελικώς το προϊόν.

Όσον αφορά την παραγωγή βάμβακος, στη Θεσσαλία οι πρόσφατες βροχές ήταν χαμηλές σε ποσότητες, γεγονός που δεν φαίνεται να επηρεάζει για την ώρα τη φετινή παραγωγή.

Οι συλλεκτικές μηχανές βάμβακος από 24 ευρώ/στρέμμα που συγκόμιζαν την περσινή χρονιά, φέτος φαίνεται να ξεπερνούν τα 30 ευρώ/στρέμμα (συν ΦΠΑ 13%), καθώς πήραν την ανηφόρα ανταλλακτικά, αναλώσιμα (λιπαντικά κ.λπ.) και η τιμή, η οποία θα κλειδώσει κατά την έναρξη της συγκομιδής, θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την τιμή πετρελαίου που θα πωλείται τη συγκεκριμένη περίοδο.


Σχόλια