Δέντρα έκτασης 16 ποδοσφαιρικών γηπέδων καίγονταν κάθε λεπτό το 2021 ....

Δέντρα που κάλυπταν έκταση περίπου 16 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνονταν κάθε λεπτό σε δασικές πυρκαγιές το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Global...


Δέντρα που κάλυπταν έκταση περίπου 16 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνονταν κάθε λεπτό σε δασικές πυρκαγιές το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Global Forest Watch που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα στοχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι η ποσότητα των δέντρων που καίγονται έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή είναι βασικός παράγοντας της αύξησης καθώς οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και έντονες ξηρασίες.

Το 2021, τη δεύτερη χειρότερη χρονιά για πυρκαγιές που έχει καταγραφεί, χάθηκε μια περιοχή στο μέγεθος του Βελγίου. «Είναι συγκλονιστικό», σχολίασε ο James MacCarthy, αναλυτής της Global Forest Watch στο BBC. «Είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που ήταν μόλις πριν από 20 χρόνια. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πόσο αυξήθηκε η συχνότητα και η έκταση των πυρκαγιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι επιπτώσεις των απωλειών που σχετίζονται με τις πυρκαγιές γίνονται αισθητές κυρίως στα δάση σε πιο βόρειες χώρες όπως ο Καναδάς και η Ρωσία. Ενώ η πυρκαγιά είναι ένα φυσικό μέρος του τρόπου με τον οποίο αυτά τα δάση λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό, η κλίμακα της καταστροφής που παρατηρήθηκε στη Ρωσία το 2021 ήταν άνευ προηγουμένου. Από τα 9,3 εκατομμύρια εκτάρια (23 εκατομμύρια στρέμματα) που κάηκαν παγκοσμίως, η Ρωσία αντιπροσώπευε περισσότερα από τα μισά.

«Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι οι πυρκαγιές γίνονται πιο συχνές, πιο έντονες και έχουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν μεγάλο μέρος του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στα εδάφη εκεί».

Τα δέντρα και τα εδάφη αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα - ένα από τα βασικά αέρια που θερμαίνουν την ατμόσφαιρά μας - και οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Σχόλια