Αγωνία για τη βιομηχανική ντομάτα & τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς της Λάρισας από τις χαλαζοπτώσεις & βροχοπτώσεις του 2022

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του βουλευτή ΝΔ...


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του βουλευτή ΝΔ Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, καθώς και του προέδρου του ΘΕΣΤΟ, κ. Χρήστου Σουλιώτη. Σκοπός της ήταν να διερευνηθούν τόσο οι δυνατότητες του ΕΛΓΑ για την έγκαιρη εκτίμηση και αποζημίωση των πολλαπλών και κατά περιπτώσεις καταστροφικών φαινομένων που έπληξαν δυστυχώς για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, όσο και οι προθέσεις της Διοίκησης του Οργανισμού για βελτίωση του παρωχημένου, κατά γενική πλέον ομολογία, Κανονισμού Αποζημιώσεών του.
Ο κ. Σουλιώτης ανασκόπησε την εξέλιξη των ζημιών που έπληξαν την καλλιέργεια το 2022, έδειξε ως ζημιογόνα αίτια τις εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις και τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, μετέφερε την αγωνία για την επιβίωση των ντοματοπαραγωγών της Θεσσαλίας και μίλησε για επισφαλείς συνθήκες για το μέλλον της καλλιέργειας λόγω και του πολύ αυξημένου κοστολογίου της, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα και ζητώντας από τον κ. Λυκουρέντζο ξεκάθαρη θέση επί των αιτημάτων που αναφέρονται σε αυτό και αφορούν:

- Να αναγνωριστεί το σύνολο της ζημιάς που αναγγέλθηκε στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, ως προερχόμενη από ακραία καιρικά φαινόμενα.
- Να ανακοινωθούν έγκαιρα οι τελικές εκτιμήσεις ζημιών.
- Να αποσταλούν το αργότερο εντός του έτους οι καταστάσεις ζημιάς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε για να γίνει έγκαιρα και ο συνυπολογισμός της ζημιάς στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
- Να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ντοματοπαραγωγοί μας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί πλήρως από τα τοπικά κλιμάκια για τη σειρά των αιτιών που έφεραν τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα, καθώς και για το μέγεθος των ζημιών. Δεσμεύτηκε ότι στα πορίσματα θα συνυπολογιστούν όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια και προβλέπονται από τον υφιστάμενο Κανονισμό και ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Συναισθανόμενος, τέλος, την ευθύνη που του αναλογεί ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ, δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συνεχιστεί η εθνικής σημασίας καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, πρόεδροι ΕΛΓΑ και ΘΕΣΤΟ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επικείμενη διαβούλευση επί της τροποποίησης του Κανονισμού, ενώ ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε επίσης για επικείμενο πλάνο βελτίωσης της αντιχαλαζικής προστασίας σε συνεργασία με τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και για νέα ασφαλιστικά προϊόντα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο περιθώριο της σύσκεψης ο κ. Κέλλας μετέφερε στον κ. Λυκουρέντζο το αίτημα των κτηνοτρόφων του νομού, ενόψει της συζήτησης που θα ανοίξει για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, περί διαχωρισμού των εισφορών ζωικής και φυτικής παραγωγής για πιο δίκαιες αποζημιώσεις.

Σχόλια