Αισιοδοξία για παραγωγή - επιφυλάξεις για τις τιμές στα αμύγδαλα

Στις εξαγωγές θα στραφεί η μεταποίηση, στήριξη ζητούν οι παραγωγοί Συκουρίου και Ελασσόνα. Με την ιταλική ποικιλία «Τουόνο», η οποία καλλιερ...


Στις εξαγωγές θα στραφεί η μεταποίηση, στήριξη ζητούν οι παραγωγοί Συκουρίου και Ελασσόνα. Με την ιταλική ποικιλία «Τουόνο», η οποία καλλιεργείται σε λίγες εκτάσεις, ξεκινάει το επόμενο διάστημα η συλλογή αμυγδάλου στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ η συγκομιδή αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, με τις ισπανικές ποικιλίες «Φυράνια» και «Τέξας», οι οποίες προτιμώνται από τους παραγωγούς, καθώς είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματολογικές συνθήκες και πιο αποδοτικές.

Φέτος αναμένεται υπερπαραγωγή, γεγονός που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους παραγωγούς. Αφενός ικανοποίηση, αφού η καλλιέργεια δεν χτυπήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, όπως συνέβη σε άλλα προϊόντα, αφετέρου ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης θα έχει αρνητικές συνέπειες στο εισόδημά τους, αφού οι περσινές τιμές που κυμάνθηκαν στα 3 ευρώ, ελλείψει παραγωγής, φέτος αποτελούν ανεκπλήρωτο όνειρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αgronuts, Κώστα Λανάρα, «η παραγωγή φέτος φτάνει για δύο και πλέον χρόνια για τη χώρα μας, λόγω και της μειωμένης κατανάλωσης, αφού ο κόσμος δυσκολεύεται με την ακρίβεια. Μοιραία θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στις εξαγωγές. Και κει όμως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, αφού αναμένουμε υπερπαραγωγή κι από ανταγωνιστικές χώρες, π.χ. Αμερική. Η εταιρεία του ποντάρει πολλά στην πιστοποίηση και στην προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο προϊόν το σήμα «global gap» που απέκτησε.

Ο ίδιος καλεί τους παραγωγούς να ενταχθούν σε μία από τις τρεις Ομάδες Παραγωγών που υπάρχουν στον νομό (Αgronuts, Ντίνας, Ελασσόνα), αλλά και σε προγράμματα που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη συμβολαιακή γεωργία.

Από την πλευρά τους, παραγωγοί αμυγδάλου της επαρχίας Συκουρίου δηλώνουν ότι «το δέντρο αρχικά επηρεάστηκε από τις παγωνιές, στη συνέχεια όμως και χάρη στις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες η κατάσταση βελτιώθηκε. Προσδοκούμε σε αποδόσεις 25 κιλών το δέντρο».

Ο παραγωγός Κώστας Μητροδήμος σχολιάζοντας την εκτίμησή της αγοράς ότι «η τιμή θα κυμανθεί στα 2 ευρώ το κιλό, καλεί την Πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο σε εβδομαδιαία βάση αναρτά τιμοκατάλογο, με βάση τη διεθνή τιμή του προϊόντος, προς ενημέρωση των παραγωγών. Ζητά ακόμη από τις βιομηχανίες να στηρίξουν τους παραγωγούς, όπως το έπραξε η μεταποίηση σε άλλους τομείς, π.χ. ντομάτα, γάλα, προσθέτοντας ότι «το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Για παράδειγμα ένα 40κιλό σακί λίπασμα, τέλος Ιανουαρίου του αγοράζαμε 19,5 ευρώ και έναν μήνα αργότερα (Φεβρουάριο) πέταξε στα 54 ευρώ!

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας Στέλιος Νάνος αναφέρει ότι «και στην ορεινή αυτή επαρχία η παραγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά και η συλλογή θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι συμφωνίες με τους εμπόρους παραδοσιακά αναμένεται να κλειστούν αρχές Οκτωβρίου. Η επαρχία καλλιεργεί περίπου 10.000 στρέμματα. Πέρυσι οι 100 τόνοι αμυγδάλου πληρώθηκαν με 3,20 ευρώ το κιλό. Ευελπιστούμε ότι και φέτος το ποιοτικό προϊόν που παράγουν οι αγρότες μας θα ανταμειφθεί αναλόγως από την αγορά» καταλήγει.


Σχόλια