Νέο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους που εκτρέφουν με βιολογικό τρόπο τα ζώα τους - Δεν επιλέχθηκαν & δεν εντάχθηκαν στο μέτρο «Βιολογικής Γεωργίας»

Στους κτηνοτρόφους που εκτρέφουν με βιολογικό τρόπο τα ζώα τους οι οποίοι δεν επιλέχθηκαν και δεν εντάχθηκαν στο μέτρο περί «Βιολογικής Γεωρ...


Στους κτηνοτρόφους που εκτρέφουν με βιολογικό τρόπο τα ζώα τους οι οποίοι δεν επιλέχθηκαν και δεν εντάχθηκαν στο μέτρο περί «Βιολογικής Γεωργίας» αναφέρεται επιστολή του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου Ζήση Παρλίτση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει ότι :

«Κύριε Υπουργέ, ως πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου -ενός από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς συλλόγους της χώρας- ζητούμε να ανταποκριθείτε άμεσα, σε ένα σημαντικό ζήτημα που έχει μεγάλες κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις και αφορά έναν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στο προηγούμενο πρόγραμμα της Βιολογικής κτηνοτροφίας.

Σας γνωστοποιούμε πως με την τελευταία πρόσκληση 189/22614/27-1-2022 του μέτρου 11, ένας μεγάλος αριθμός ενταγμένων κτηνοτρόφων από τις προηγούμενες προσκλήσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας κρίθηκαν μη επιλέξιμοι, για πρώτη φορά από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο καθεστώς αυτό.
Αυτό έχει ως συνέπεια να διαταραχθεί ο προγραμματισμός των παραπάνω κτηνοτρόφων καθώς και ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία διότι πλέον καθίσταται ασύμφορη η παραγωγή με βιολογικές πρακτικές. 

Οι παραγωγοί αυτοί επένδυσαν τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όσο και σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της βιολογικής εκτροφής - του προγράμματος και της αγοράς. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια συντελεί στην ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.

Πολλοί από αυτούς τους κτηνοτρόφους διαβιούν σήμερα σε ορεινές περιοχές, ενώ αρκετοί μετακινούνται κατά τους θερινούς μήνες στα ορεινά χωριά της χώρας μας.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, εκτός από την οικονομική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση από τη στιγμή που αυτοί οι κτηνοτρόφοι κρατούν ζωντανή την παράδοση μας και δίνουν ζωή σε πολλά ξεχασμένα μέρη της πατρίδας μας.

Σε μια μάλιστα δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κτηνοτροφία, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και της ενεργειακής κρίσης, είναι ξεκάθαρο πως η απώλεια ακόμα μιας οικονομικής πηγής στήριξης, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή προς τους απορριφθέντες κτηνοτρόφους.

Σας ζητώ κ. Υπουργέ, εσάς προσωπικά, να επιληφτείτε του προβλήματος που δημιουργήθηκε και να βρείτε τους αντίστοιχους πόρους, ώστε να ενταχθούν ξανά όλοι οι προηγούμενοι ενταγμένοι βιοκαλλιεργητές, προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να κρατήσουν την ύπαιθρο ζωντανή και να στηρίξουν την τοπική και εθνική οικονομία».


Σχόλια