Αρχές Σεπτέμβρη ο φετινός τρύγος - Ομαλά & χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια των οινοποιήσιμων σταφυλιών

Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια των οινοποιήσιμων σταφυλιών με τη χρονιά να εμφανίζεται πιο όψιμη κατά μία εβδομάδα, με...


Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια των οινοποιήσιμων σταφυλιών με τη χρονιά να εμφανίζεται πιο όψιμη κατά μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα ο φετινός τρύγος να τοποθετείται χρονικά στα τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Σεπτέμβρη.

Οι «μηχανές» ωστόσο του Οινοποιείου Τυρνάβου αναμένεται να αρχίσουν τις προσεχείς ημέρες για να παραλάβουν τις πρώιμες και ξενικές κυρίως ποικιλίες με σημαντικότερες το ασύρτικο, τη μαλαγουζιά και τις γαλλικές Sauvignon Blanc, Merlot και Cambernet.

Πρόκειται για μικροποσότητες σταφυλιών που δίνουν μια πρόγευση του τρύγου, σημειώνει ο διευθυντής Βαγγέλης Σίκαλος, προσθέτοντας ότι το Οινοποιείο αναμένεται να παραλάβει περί τους 150 τόνους ασύρτικο, μια ποικιλία που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στον Τύρναβο καθώς έχει προσαρμοστεί πλήρως στο κλίμα της περιοχής, και από 35 μέχρι 40 τόνους από τις υπόλοιπες ποικιλίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Σίκαλου το Οινοποιείο Τυρνάβου αναμένεται να παραλάβει φέτος 11,5 χιλιάδες τόνους σταφύλια, ποσότητες αυξημένες κατά 25% συγκριτικά με την περσινή χρονιά, η παραγωγή της οποίας ήταν μειωμένη εξαιτίας της παγωνιάς και των χαλαζοπτώσεων.

Τη μερίδα του λέοντος και στις φετινές παραλαβές θα έχουν τόσο το μοσχάτο όσο και ο ροδίτης με 5 και 4 χιλιάδες τόνους αντίστοιχα για να ακολουθήσουν οι λευκές ποικιλίες μπαντίκι, μακαμπέο, Ugniblanc και άλλες με μικρότερες ποσότητες. 

Το Οινοποιείο εμφανίζεται έτοιμο να παραλάβει αυξημένες ποσότητες σταφυλιών, καθώς η κατανάλωση κατά την περίοδο της πανδημίας υπήρξε ικανοποιητική, με αποτέλεσμα τα όποια αποθέματα κρασιών να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς μέχρι να βγουν τα πρώτα φετινά κρασιά. Όσον αφορά τις φετινές τιμές, οι εκτιμήσεις εμφανίζονται διιστάμενες. 

Αν και φέτος οι καλλιέργειες δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, και ως εκ τούτου θα ήταν λογική μια υποχώρηση των τιμών συγκριτικά με τις περσινές αυξημένες εξαιτίας παγετών και χαλαζοπτώσεων, κύκλοι προσκείμενοι στο Οινοποιείο εκτιμούν ότι θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αιτιολογώντας την εκτίμησή τους με τον παρεμβατικό ρόλο του Οινοποιείου για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών. 

Η τιμολογιακή πολιτική του Οινοποιείου πάντως, που θα διαμορφώσει και το ύψος των τιμών στην περιοχή, αναμένεται να αποφασιστεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη συνέλευση των μελών, που συγκαλείται στον προαύλειο χώρο του συνεταιρισμού.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Σχόλια