Αναξιοποίητο το Ορεινό Καταφύγιο Ιάσμου – Μακριά από τα μάτια των επισκεπτών τα Θρακικά Μετέωρα

Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) στο Δάσος της Δαδιάς. Μεταναστευτικός γύπας, ιδιαίτερα οικείος στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών που...


Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) στο Δάσος της Δαδιάς. Μεταναστευτικός γύπας, ιδιαίτερα οικείος στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών που μέχρι πρόσφατα συντηρούσαν πληθυσμούς του είδους. Είναι γνωστός με πληθώρα λαϊκών ονομάτων που μπορεί να αναφέρονται στα φυσικά του χαρακτηριστικά (π.χ. ασπροκότα), τις διατροφικές του συνήθειες (π.χ. χελωνάς), τη συμπεριφορά του (π.χ. μπατζουτιέρα) και τη συμβολική νοηματοδότησή του (π.χ. άλογο της Πασχαλιάς).


Αναξιοποίητο παραμένει το ορεινό καταφύγιο στον Ίασμο της Ροδόπης, μακριά από τη θέα των πολλών επισκεπτών, που θα μπορούσαν να έλξουν, τα Θρακικά Μετέωρα, τα σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών, τα άγρια άλογα, γενικά η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Κι, όμως, οι ντόπιοι κάτοικοι επιμένουν: Ένας υπέροχος ορεινός «κόσμος» παραμένει «καλά φυλαγμένο μυστικό», καθώς η πρόσβαση σε αυτόν είναι ζητούμενο.


Πρόσκομμα σημαντικό η κακή κατάσταση του οδοστρώματος. Μια απόσταση είκοσι χιλιομέτρων που τα απαραίτητα έργα βελτίωσης της (στο σύνολό της) θα έδιναν την δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στην περιοχή σε ντόπιους κι επισκέπτες συμβάλλοντας στην τόνωση της τουριστικής κίνησης.


«Χρειάζεται μια γενναία τεχνική παρέμβαση», υποστηρίζουν οι άνθρωποι της τοπικής κοινότητας μιλώντας για ουσιαστική βελτίωση του υπάρχοντος χωματόδρομο σε βαθμό τέτοιο που να είναι προσπελάσιμός. Λόγω της τωρινής του κατάστασης είναι αδύνατη η αξιοποίηση των υποδομών του Ορεινού καταφυγίου, ο έλεγχος – επίβλεψη και προστασία τους.

Επίσης, ακυρωμένη εν τη γενέσει της και κάθε προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Μόνη «παρηγοριά» για τον ίδιο το δασικό πλούτο, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια (αρνητικό σημάδι για την ίδια την κτηνοτροφία του τόπου), άρα και η απομάκρυνση του κινδύνου της υπερβόσκησης (μεγάλη και υπαρκτή απειλή μέχρι πρότινος).


ΠΗΓΗ:ertnews.gr

Σχόλια