Ακρίβεια στα τρόφιμα: Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις το φθινόπωρο

Το ράλι ανόδου των τιμών που δεν σταμάτησε ούτε το καλοκαίρι, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και στις αρχές του φθινοπώρου σε κατηγορίες τροφίμω...


Το ράλι ανόδου των τιμών που δεν σταμάτησε ούτε το καλοκαίρι, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και στις αρχές του φθινοπώρου σε κατηγορίες τροφίμων.

Αντιμέτωποι και με νέες ανατιμήσεις σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές από το φθινόπωρο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αλλά και όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ με τις τιμές που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

Το ράλι ανόδου των τιμών που δεν σταμάτησε ούτε το καλοκαίρι, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και στις αρχές του φθινοπώρου καθώς από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις τροφίμων πιέζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και από την άλλη τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων δηλώνουν πλέον αδυναμία να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Μία από τις κατηγορίες τροφίμων για την οποία υπάρχει έντονος προβληματισμός είναι τα γαλακτοκομικά. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα η δυνατότητα για εισαγωγή έχει περιοριστεί αφού αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στις υπόλοιπες χώρες. Ακόμη και όταν γίνονται εισαγωγές ωστόσο, οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι επιχειρήσεις οι τιμές είναι υψηλές.

Ήδη οι αυξήσεις που έχουν γίνει στα γαλακτοκομικά υπολογίζονται μεσοσταθμικά στο 15% ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει στελέχη του κλάδου για ελλείψεις το επόμενο διάστημα, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις. Κάτι βεβαίως που θα συμπαρασύρει και τις τιμές άλλων προϊόντων που έχουν στα βασικά τους συστατικά το γάλα.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα με τις ζωοτροφές και για την αγορά κρέατος. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων μέχρι τώρα προσεγγίζουν το 15% ενώ παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις.

Ακόμη μάλιστα και στο πιο φθηνό κρέας, το κοτόπουλο, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις που θα κυμανθούν από 10% έως 20% προκειμένου να καλύψουν σε ένα ποσοστό την περαιτέρω επιβάρυνση που έχουν από το αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Στα τιμολόγια που έχουν ήδη φτάσει στα σούπερ μάρκετ με τις τιμές που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο, όπως σημειώνουν στο CNN Greece πηγές που έχουν γνώση τους, καταγράφονται αυξήσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς που αφορούν πέραν των γαλακτοκομικών και σε κατηγορίες οσπρίων, δημητριακών καθώς και ζυμαρικών.


Όπως εξηγούν, οι ανατιμήσεις από τις επιχειρήσεις είναι πλέον μικρότερες σε ποσοστό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και γίνονται σταδιακά ανά διαστήματα σε διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων. Για τον καταναλωτή βεβαίως η επιβάρυνση των συνεχώς αυξήσεων που προστίθενται στο τελικό λογαριασμό, είναι μεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ΝielsenIQ για τα σούπερ μάρκετ ο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι κατηγορίες των Τροφίμων και Ποτών, ήταν εκείνες οι οποίες παρουσίασαν τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, στο +4,2% με τις τιμές, μεσοσταθικά στο ελαιόλαδο να αυξάνονται κατά 22,7%, στο συσκευασμένο τυρί κατά 8.6% και τα άλευρα κατά +9,1%.

Ρομίνα Νικηφόρου - CNN Greece

πηγή:CNN.gr

Σχόλια