Οδηγίες εν αναμονή μυκητολογικών προσβολών στις όψιμες καλλιέργειες καρπουζιού

Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτώ ν, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.Η έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στι...


Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.Η έναρξη του τετρανύχου διαπιστώθηκε στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους αγρότες.


Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Ανάπτυξη Θρίπα

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

  

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα .
Έναρξη ωιδίου

Έναρξη του ωίδιου στις πρώιμες καλλιέργειες με καρπουζιές. διαπιστώθηκε στους Νομούς Καρδίτσας Μαγνησίας Τρικάλων αναμένεται στις όψιμες.

Μικρές κηλίδες με λευκή εξάνθηση εμφανίζονται στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων στους μίσχους και τους βλαστούς. Η προσβολή ξεκινάει από τα φύλλα της βάσης.

Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30 C (άριστη 25-26 C).

  

Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής από το παθογόνο μύκητα με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα..
Εμφάνιση και Αλτερναρία

Την εμφάνιση της έκανε η Αλτερναρια στις καλλιέργειες με καρπουζιές.

Κυκλικές μαύρες ή καστανές κηλίδες αρχικά στα φύλλα της βάσης . Παρόμοιες κηλίδες σχηματίζονται αργότερα στους μίσχους και στους καρπούς.

  

Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή υγρασία μετά από βροχή και θερμοκρασία 23-28C. Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση τουωιδίου.
Η Κλαδοσπορίωση

Το παθογόνο προσβάλει τα φυτά σε όλα τα σταδια ανάπτυξης. Τα συμπτώματα στα φύλλα και τα στελέχη εμφανίζονται κηλίδες ανοικτού πρασίνου χρώματος και τελικά παίρνουν σκούρο γκριζόλευκο και γίνονται γωνιώδεις.

Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 2-35 C . Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδίου.


πηγή:in.gr

Σχόλια