Σε απόγνωση οι παραγωγοί λεβάντας στη Ροδόπη

Πενήντα παραγωγοί λεβάντας βρίσκονται σε αδιέξοδο στη Ροδόπη. Τα 1.500 στρέμματα με λεβάντα που καλλιεργούν δεν φέρνουν ‘τα χαμόγελα” που πρ...


Πενήντα παραγωγοί λεβάντας βρίσκονται σε αδιέξοδο στη Ροδόπη. Τα 1.500 στρέμματα με λεβάντα που καλλιεργούν δεν φέρνουν ‘τα χαμόγελα” που προσδοκούσαν.

Τα έξοδα καλλιέργειας, συγκομιδής και απόσταξης ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και μεταποίησης και καθιστούν την καλλιέργεια ασύμφορη τα τελευταία δύο χρόνια.

«Οι τιμές πώλησης είναι πεσμένες» σημειώνουν οι ίδιοι οι καλλιεργητές και μιλούν για μια χρονιά, που παρά την υπερβολική ζέστη, «βάζει στην κατάψυξη» τα σχέδια τους και καθιστά την καλλιέργεια ασύμφορη.

«Δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε»  και μιλούν για μια χρονιά που οι σκέψεις για αποψίλωση- καταστροφή της καλλιέργειες είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά παρά το γεγονός ότι τα ίδια τα φυτά αντέχουν 12 και περισσότερα χρόνια και οι ίδιοι οι καλλιεργητές γνωρίζουν ήδη, ότι η αντικατάσταση αυτής της παραγωγής με μια άλλη θα στοιχίσει σε χρήμα και χρόνο.

Το ενδιαφέρον των καλλιεργητών, ακόμη και στους ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν αυξημένο για την θαμνώδη παραγωγή, καθώς οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ήταν κάτι παραπάνω από κατάλληλες. Δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους για κάποιους από τους παραγωγούς και για κάποιους άλλους μικρότερο χρονικό διάστημα και η πανδημία του κορονοϊού αρχικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής στη συνέχεια έχει ανατρέψει σχέδια και έχει διαψεύσει προσδοκίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είτε ως φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη, είτε ως αιθέριο έλαιο, είτε ως πρώτη ύλη για την φαρμακευτική βιομηχανία, αρωματοποιία, βιομηχανία καλλυντικών, σαπούνια και απορρυπαντικά οι καλλιεργητές που την παράγουν στην περιοχή χρειάζονται και στήριξη και καθοδήγηση για να συνεχίσουν σε μια δύσκολη γι’ αυτούς συγκυρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Νικολάου

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια