Δυτική Μακεδονία: Δυσλειτουργίες στην αξιοποίηση της γης λόγω φωτοβολταϊκών

Για τεράστια δυσλειτουργία στις αγοραπωλησίες γης, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών πάρκων, κάνει λόγο ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινα...


Για τεράστια δυσλειτουργία στις αγοραπωλησίες γης, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών πάρκων, κάνει λόγο ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος αναφέρει πως στην ΠΕ Φλώρινας χωράφια μη ποτιστικά τα οποία είχαν τιμή αγοράς 300 ευρώ/στρέμμα, μετά τη δέσμευσή τους από εταιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, φτάνουν τα 3.000 ευρώ/στρέμμα, σε περίπτωση που θα εγκριθεί η «επένδυσή» τους.


Ο κ. Αντωνιάδης, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, ζητά να καθοριστούν οι περιοχές στις οποίες μπορούν να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα, ώστε να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αν μπορούν να διαθέσουν γη σε επενδυτές ή σε αγρότες για αντίστοιχες χρήσεις και εξηγεί πως στην ΠΕ Φλώρινας, αλλά σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες αδυνατούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν γη σε αυτές τις τιμές, αλλά και οι επιχειρηματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ποσοστά επιδότησης που προβλέπονται στον αναπτυξιακό νόμο για την ΠΕ Φλώρινας λόγω απολιγνιτοποίησης, δεν μπορούν να βρουν εκτάσεις για την επένδυσή τους.

“Αν η κατάσταση ήταν πραγματική, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και η αγορά θα κινούνταν με βάση τις νέες υψηλές -πλην όμως πραγματικές- τιμές. Οι τρέχουσες όμως τιμές είναι μια «φούσκα» γιατί από τις εκτάσεις που έχουν δεσμευτεί για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, μόνο ένα 10% των επενδύσεων θα υλοποιηθεί και το υπόλοιπο 90% θα επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση” αναφέρει ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας πως “στο χρονικό διάστημα αυτής της τριετίας-πενταετίας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, θα έχουν χαθεί σημαντικές επενδύσεις για την περιοχή”.


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια