Ροδακινοπαραγωγοί: 3ήμερο αγροτικών κινητοποιήσεων από 11 έως 13 Οκτωβρίου & μεγάλη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη στην AGROTIKA στις 22 Οκτωβρίου

Στην διεξαγωγή αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά τόπους προχωρούν οι ροδακινοπαραγωγοί από την Μακεδονία και την Θεσσαλία το τριήμερο 11,12 κα...


Στην διεξαγωγή αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά τόπους προχωρούν οι ροδακινοπαραγωγοί από την Μακεδονία και την Θεσσαλία το τριήμερο 11,12 και 13 Οκτωβρίου, κλιμακώνοντας με το συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη στην έκθεση “Agrotica”.

Αυτά αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που έγινε στην Βέροια από μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) και Αγροτικών Συλλόγων μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΕΜ:

 “Στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο μας. Κλείνουμε τα αυτιά στις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι θα στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, στις διαδόσεις και στα «παπαγαλάκια» που θορυβημένοι από την χθεσινή μαζική σύσκεψη ήδη ξεκίνησαν να αναμασάνε την καραμέλα ότι «εκλογές είναι φέτος, κάτι θα δώσουν». Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα, δεν θέλουμε να ζούμε σαν ζητιάνοι με επιδόματα, “voucher”, “pass”. Είμαστε παραγωγοί, επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργεια, κόπο και ιδρώτα και απαιτούμε το αυτονόητο, να πληρώνεται ο κόπος μας, να πουλιέται η παραγωγή σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για μας…


Καλούμε τους ροδακινοπαραγωγούς αλλά και όλα τους αγρότες αυτών των περιοχών αφού όλα σχεδόν τα προϊόντα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης και εμπορίας με χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, συσπειρωμένοι στην ΠΕΜ και τους Αγροτικούς Συλλόγους να βγούμε μαχητικά, δυναμικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα σε αυτές τις περιοχές το τριήμερο 11-12-13 Οκτωβρίου με πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι στις συνελεύσεις τους.

Κλιμακώνουμε στην μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη στην AGROTIKA το Σάββατο 22 Οκτωβρίου”.

Όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες τις ποικιλίες στο Ροδάκινο αλλά και το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων στις συγκεκριμένες περιοχές, από τη χαμένη παραγωγή λόγω καταστροφών και ασύδοτης δράσης των εμποροβιομηχάνων, τις χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής και επίσης μέτρα στήριξης κατά του εμπάργκο.
· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
· Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.πηγή: ertnews.gr

Σχόλια