Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο παραμένει σταθερό στη μείωση του αζώτου κατά 50%

Οι αγρότες εξέφρασαν επίσης αντιρρήσεις για την κρίσιμη τιμή απόθεσης (το καθορισμένο όριο της ποσότητας αζώτου που μπορεί να διαχειριστεί έ...


Οι αγρότες εξέφρασαν επίσης αντιρρήσεις για την κρίσιμη τιμή απόθεσης (το καθορισμένο όριο της ποσότητας αζώτου που μπορεί να διαχειριστεί ένα φυσικό καταφύγιο). 

Ο στόχος της μείωσης του αζώτου κατά 50% έως το 2030 δεν θα αλλάξει σύντομα παρά τις αντιρρήσεις των αγροτών, επιβεβαίωσε το ολλανδικό μέσο ενημέρωσης NL Times.

Οι οργανώσεις των αγροτών ήλπιζαν να μετατεθεί η προθεσμία για το 2035, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Το υπουργικό συμβούλιο το ανέφερε αυτό κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους αγρότες την Τετάρτη, δήλωσε ο μεσολαβητής για το άζωτο Johan Remkes μετά τη συνάντηση, την οποία επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Mark Rutte. Οι αγρότες εξέφρασαν επίσης αντιρρήσεις για την κρίσιμη τιμή απόθεσης (το καθορισμένο όριο της ποσότητας αζώτου που μπορεί να διαχειριστεί ένα φυσικό καταφύγιο).

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να πάρει την αδειοδότηση για τους PAS-αναφέροντες. Πρόκειται για αγρότες που δεν χρειάζονταν άδειες βάσει της παλαιάς πολιτικής για το άζωτο για – παράδειγμα – έναν νέο αχυρώνα. Αυτό σταμάτησε το 2019, πράγμα που σήμαινε ότι όλοι οι αγρότες με αυτές τις άδειες εργάζονταν παράνομα. Η κυβέρνηση θα εξετάσει «πώς μπορεί να αντισταθμιστεί τυχόν ζημία εάν δεν χορηγηθούν άδειες», δήλωσε ο Remkes στο NOS.

Οι αγρότες συμμετείχαν στη συνάντηση αφού τους διαβεβαίωσαν ότι τα αιτήματά τους θα μπουν στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, δεν ζήτησαν συγγνώμη για τις παράνομες διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι. Τα περιστατικά περιλάμβαναν την απόρριψη αμιάντου σε αυτοκινητόδρομους και την εμφάνιση για διαμαρτυρία μπροστά από το σπίτι της υπουργού Αζώτου Christianne van der Wal.

Το υπουργικό συμβούλιο δεν ζήτησε ούτε από αυτούς συγγνώμη, δήλωσε ο επιστάτης Bart Kemp της οργάνωσης αγροτών Agractie στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ANP.

«Πάντα λέγαμε ότι η δράση πρέπει να γίνεται εντός των ορίων του δημοκρατικού συνταγματικού κράτους», πρόσθεσε ο Kemp.

Οι συνομιλίες έκαναν την αρχή ώστε «να μην στέκεται ο ένας απέναντι στον άλλον σε θέση μάχης, αλλά με μια χαλαρή στάση», δήλωσε ο van der Wal.

Από Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Σχόλια