Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης

Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες της Κρήτης διεκδικώντας μια σειρά δίκαιων αιτημάτων, με αιχμή αυτή τη φορά την επίλυσ...


Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες της Κρήτης διεκδικώντας μια σειρά δίκαιων αιτημάτων, με αιχμή αυτή τη φορά την επίλυση του καυτού προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.

Παρά τις έντονες και επανειλημμένες παρεμβάσεις όλων των αγροτικών φορέων της Κρήτης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αδρανεί, παλινωδεί και αδιαφορεί για τα εκρηκτικά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, στην ανικανότητα και τον αυταρχισμό, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση ημετέρων. 

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδράνειας είναι να έχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο, με τους αγρότες σε απόγνωση να αγωνιούν για το εάν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Για το σύνολο του αγροτικού κόσμου είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει τον έλεγχο και όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, αλλά αδυνατεί να συνεχίσει να κυβερνά γενικότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την καλλιέργεια και την συγκομιδή της παραγωγής, όχι μόνο της φετινής περιόδου αλλά και των επομένων ετών.

Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής στον πρωτογενή τομέα, από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, η οποία να καταλαβαίνει τον αγροτικό κόσμο. 

Οι παραγωγοί βιώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας και ταυτόχρονα την παντελή έλλειψη στήριξης, οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πολλές περιπτώσεις σε αναγκαστική έξοδο από το επάγγελμα. 

Δεν είναι μόνο το πρόβλημα των εργατών γης, χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων για να μπορέσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να έχουν την δυνατότητα να παράγουν ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών, που διεκδικούν τη λήψη των παρακάτω άμεσων μέτρων και όχι απλών υποσχέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης:

- Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

- Κατάργηση και άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

- Επιδότηση των ζωοτροφών και τα αγροτικών εφοδίων

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις για όλα τα φυσικά αίτια που καταστρέφουν την παραγωγή, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με θεσμοθέτηση προκαταβολών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων

- Καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης από τις πρόσφατες καλοκαιρινές βροχές.

- Να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των επιδοτήσεων

- Να προστατευτεί μέσα από σοβαρούς ελέγχους το ελληνικό προϊόν από τις ελληνοποιήσεις

- Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη με απλό και βιώσιμο τρόπο, για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών

- Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με προγράμματα που θα έχουν στόχο την πρωτογενή παραγωγή και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

- Προγράμματα χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Ως ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων και καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τους, διότι με την στάση της οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο.

Τέλος κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση για τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό από κανένα.

Σχόλια