Δύσκολος αλλά αναγκαίος αγώνας

Του Γιώργου Παναγόπουλου Το ΣτΕ με την απόφασή του ακύρωσε την επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ...


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ΣτΕ με την απόφασή του ακύρωσε την επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την απόφαση του υπουργού της Γιώργου Γεωργαντά επαναφέρει την απόφαση που κατάργησε το ΣτΕ. 

Η επαναφορά της επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ξανά σε όλη τη χώρα δείχνει καταρχήν περιφρόνηση στο θεσμό της δικαιοσύνης. Η περιφρόνηση των θεσμών πάει πάντα μαζί με τον λαϊκισμό και την κουτοπόνηρη μικροπολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι πολιτικοί παράγοντες, απ’ όλα τα κόμματα, προτιμούν να χαϊδεύουν αυτιά και να μοιράζουν εύκολες λύσεις από το να ακολουθούν αυτά που επιτάσσει το μακροπρόθεσμο συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Μοιράζουν τη φτώχεια για να εισπράξουν ψήφους. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντί να φροντίζουν για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και τη φήμη ενός προϊόντος με διεθνές διαβατήριο, προσπαθούν να μοιράσουν… αντίδωρα αδιαφορώντας για το ότι αυτό θα καταστεί μακροπρόθεσμα επιζήμιο για όλους.

Η ρύθμιση Αποστόλου, που τώρα επανέρχεται, αποδείχθηκε καταστροφική για το εισόδημα των παραγωγών ελιάς σε όλη τη χώρα. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι η επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας οδήγησε σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. 

Οι ελιές κατέληξαν στις χωματερές και αποδείχθηκε από τα πράγματα ότι δεν είναι αυτό που δίνει λύση στο πρόβλημα. Οι εξαγγελίες περί «εθνικών πολιτικών» οδηγούν συνήθως σε κρατικές παρεμβάσεις, οι οποίες μοιράζουν τη φτώχεια. 

Η υποβάθμιση των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος δεν είναι δίκαιη πολιτική, αλλά καταστροφική για όλους. Εθνική είναι μία πολιτική που προστατεύει τα ποιοτικά προϊόντα, δεν τα εξισώνει προς τα κάτω και δεν μοιράζει αντίδωρα για να έχει τους πάντες ευχαριστημένους. 

Η επιμονή στο ίδιο λάθος δείχνει ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Επιμένουν στις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές που στερούν εισόδημα και προοπτικές απ’ όλους τους παραγωγούς ελιάς.

Οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις, σε μια σπάνια διακομματική σύμπνοια, ενώνουν δυνάμεις, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτό που ανήκει στην περιοχή. 

Ο αγώνας είναι δύσκολος, αφενός γιατί στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους οι ψήφοι της Μεσσηνίας είναι λιγότερες και αφετέρου γιατί τα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζουν τη χρήση του ονόματος “Ελιά Καλαμάτας” σε όλη τη χώρα είναι ισχυρά. 

Ο διμέτωπος αγώνας σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο θα είναι δύσκολος και μακροχρόνιος, αλλά χρειάζεται να δοθεί, για να μην χαθεί ένα εμβληματικό προϊόν για την περιοχή.panagopg@gmail.com


Σχόλια