Κίνδυνος υποβάθμισης μήλων Ζαγοράς – Έλλειψη εργατών γης για τη συγκομιδή

Τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των μήλων της Ζαγοράς επεσήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης, λόγω της μη έγκαιρης συ...


Τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των μήλων της Ζαγοράς επεσήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης, λόγω της μη έγκαιρης συγκομιδής τους επειδή λείπουν εργάτες γης. Προβληματισμένοι ιδιαίτερα και οι αγρότες αλλά και ο Συνεταιρισμός Ζαγοριν που χρειάζονται επίσης εργάτες για την αποθήκευση των μήλων. Επιπλέον οι τιμές στην αγορά είναι πολύ χαμηλές, ενώ έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, συγκομιδής και αποθήκευσης του προϊόντος.


Ο κ. Κουτσάφτης ανέφερε ότι παλιότερα όταν η παραγωγή ήταν μικρότερη υπήρχε μια αλληλεγγύη μεταξύ των παραγωγών που ο ένας βοηθούσε τον άλλο στο μάζεμα. Εκτίμησε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα που δεν έρχονται εργάτες, καθώς δίνονται ικανοποιητικά μεροκάματα. 

“Το πρόβλημα είναι και οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Οι έμποροι δεν έκαναν τον κόπο να έλθουν να πάρουν τα αχλάδια. Μπήκαν στα ψυγεία. Επιπλέον το κόστος συγκομιδής, αλλά και συσκευασίας και το ενεργειακό, αυξάνουν το κόστος για τους παραγωγούς και εν προκειμένω και τον Συνεταιρισμό Ζαγορίν. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή να έλθουν. Θα δώσουμε τη μάχη μόνοι μας. Οι αγρότες είναι σκληραγωγημένοι και θα τα μαζέψουμε. Όμως υπάρχει κίνδυνος ποσότητες μήλων να υποβαθμιστούν καθώς δεν θα έχει γίνει έγκαιρα η συγκομιδή τους” τόνισε.

ΠΗΓΉ:ertnews.gr

Σχόλια