Καλλιεργητικές συμβουλές για το φιστίκι

Καλλιεργητικές συμβουλές στους παραγωγούς φιστικιού δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου, αναφορικά με την ...


Καλλιεργητικές συμβουλές στους παραγωγούς φιστικιού δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου, αναφορικά με την αντιμετώπιση ασθενειών

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:
ΨΥΛΛΑ: 

Το έντομο διαχειμάζει ως ενήλικο σε ρωγμές του φλοιού, κάτω από πεσμένα φύλλα και σε άλλες προφυλαγμένες θέσεις του δενδρώνα. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, συνιστάται συλλογή και καταστροφή κάθε ξερού ή ημίξηρου οργάνου, ενσωμάτωση πεσμένων φύλλων, επάλειψη κορμού και βραχιόνων με βορδιγάλειο πάστα, ψεκασμός μετά τη συγκομιδή με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακμαιοκτόνο, σε συνδυασμό με θερινό πολτό.

ΕΥΡΥΤΟΜΟ: 

Διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δέντρο ή στο έδαφος. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού του εντόμου, συνιστάται η επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών. Ένα ποσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους. Οι καρποί αυτοί θα τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου.

ΣΚΟΛΥΤΗΣ: 

Την εποχή που το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο, τα ακμαία εγκαταλείπουν τις στοές διατροφής και αναζητούν εξασθενημένους βλαστούς ή κλάδους, όπου ορύσσουν στοές αναπαραγωγής, στις οποίες διαχειμάζουν. Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου που διαχειμάζει, συνιστάται άμεση αφαίρεση και καύση κάθε ξερού, ημίξηρου ή καχεκτικού κλάδου, τοποθέτηση το φθινόπωρο κοντά στα δέντρα μερικών ξερών και ημίξηρων κλάδων, οι οποίοι ενεργούν σαν παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των εντόμων. Οι κλάδοι αυτοί πρέπει να συλλέγονται και να καίγονται τον Φεβρουάριο.


Σχόλια