Βάσει τιμολογίων η ενίσχυση για λιπάσματα- Αναμένονται άμεσα διευκρινίσεις για τη χορήγηση 60 εκατ. ευρώ

Θέμα ωρών είναι να διευκρινίσει το Υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετ...


Θέμα ωρών είναι να διευκρινίσει το Υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τα ακριβά λιπάσματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι για την ενίσχυση στα λιπάσματα οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως σήμερα Δευτέρα, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανομή της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους διευκρίνισε ότι η πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επιδότηση να γίνει συνδυαστικά με βάση το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή σε κρέας ή σε γάλα.

Προ ημερών, συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο και έθεσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη των παραγωγών, οι οποίες θα κινούνται στην περίοδο αναφοράς, κατά την οποία οι αγρότες προμηθεύτηκαν τα λιπάσματα, στο πώς θα τεκμηριωθεί η δαπάνη αγοράς και αν θα υπάρξει κάποια κατηγοριοποίηση προϊόντων. Όπως είναι λογικό, όλες τις προηγούμενες ημέρες, διάφορα σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων του Υπουργείου, όπως δήλωσε και ο κ. Γεωργαντάς, «το μόνο σίγουρο είναι η ενίσχυση αυτή θα δοθεί με βάση τα τιμολόγια αγοράς που έχει λάβει κάθε αγρότης από το κατάστημα εφοδίων».

Στο σενάριο αυτό, οι λογιστές θα ανεβάζουν τις δαπάνες των αγροτών σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για να συγκεντρωθεί και να υπολογιστεί η συνολική αξία των δαπανών που έκαναν οι επαγγελματίες αγρότες για τη λίπανση, κάτι που σημαίνει ότι μερίδιο από την ενίσχυση θα έχουν και οι λογιστές-οικονομολόγοι!

Σε συνάντηση εξάλλου που είχε ο ΥπΑΑΤ προ ημερών με τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα, προσδιόρισε την πληρωμή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σχόλια