Η ακρίβεια τρομοκρατεί τα νοικοκυριά !!!

Της Λένας Κισσάβου «Δεν υπάρχει σήμερα προϊόν, που να μην αυξήθηκε η λιανική τιμή πώλησής του. Η ακρίβεια μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, τ...


Της Λένας Κισσάβου

«Δεν υπάρχει σήμερα προϊόν, που να μην αυξήθηκε η λιανική τιμή πώλησής του.
Η ακρίβεια μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία έχουν τρομοκρατηθεί για το πώς θα τα «βγάλουν πέρα» τον χειμώνα που έρχεται... Οι καταναλωτές είναι τρομοκρατημένοι!» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΚΕΠΚΑ) κ. Νίκος Τσεμπερλίδης.

Ο πρόεδρος του σημαντικού φορέα στήριξης καταναλωτών στη χώρα, παρουσιάζει στην «Ε» την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας, καθώς η αστική τάξη συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια σε υπέρμετρο βαθμό, και καταγγέλλει αισχροκέρδεια στα καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων, τονίζοντας: 

«Η μεγαλύτερη αισχροκέρδεια σήμερα μετά την ενέργεια, διαπιστώνεται στα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Ξεκίνησαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο να αυξάνουν τιμές σε μερικά προϊόντα, όπως π.χ. το λάδι κατά 25%, και εφόσον είδαν ότι οι καταναλωτές δεν διαμαρτύρονται, προχώρησαν σε γενικές αυξήσεις φέτος με αποκορύφωμα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που τον χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν τους καταναλωτές. Οι αυξήσεις ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο!
Και φυσικά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο θυμό είναι ότι οι αλυσίδες λιανικής που αισχροκερδούν σήμερα, είναι αυτές που δεν έκλεισαν στην πανδημία ούτε μία μέρα, δεν επλήγησαν καθόλου και ενισχύθηκαν από την πολιτεία. Δεν δικαιολογείται αυτό που κάνουν σήμερα».

Ο κ. Τσεμπερλίδης υποστηρίζει πως οι αυξήσεις σε κάθε τομέα (ενέργεια, τρόφιμα, υπηρεσίες, υλικά κ.ά.) έχουν προκαλέσει τρόμο στους καταναλωτές και ειδικότερα επισημαίνει: 

«Οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα έχουν τρομοκρατηθεί. Ο τρομοκρατημένος καταναλωτής σημαίνει ότι δεν εξασκεί τα δικαιώματά του και μένει απαθής στην αισχροκέρδεια. Δεν διαμαρτύρεται στον βαθμό που πρέπει και τον θυμό του τον εκφράζει και τον εξαντλεί στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα και στις παρέες του.

Έχει καθίσει στον καναπέ του και δέχεται να τον εκμεταλλεύονται. Όμως, αυτό δεν θα τον βγάλει από την κατάσταση που βιώνει. Πρέπει να καταλάβει ότι έχει ισχυρή φωνή, ότι έχει δικαιώματα και ότι αν αντιδράσει οργανωμένα και συλλογικά μόνο τότε θα καταφέρει τα αποτελέσματα που θέλει...». Να σημειωθεί ότι για παράπονα και καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠΚΑ στο τηλέφωνο 2310-233.333 (πρωινές ώρες) και να ενημερώνονται για θέματα που τους ενδιαφέρουν (π.χ. εξοικονόμηση ενέργειας) στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΚΑ https://www.kepka.org


Σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ειδικού Ευρωβαρόμετρου για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 21 Μαρτίου 2022 έως τις 20 Απριλίου 2022, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και μέσω διαδικτύου. Έλαβαν μέρος 26.509 καταναλωτές στα 27 κράτη-μέλη.

 Στην Ελλάδα η έρευνα διεξήχθη από τις 22 Μαρτίου 2022 έως τις 16 Απριλίου 2022 και έλαβαν μέρος 1.013 καταναλωτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 70% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί ότι το κόστος των τροφίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας όταν αγοράζουν τρόφιμα. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταναλωτές ανέρχεται στο 54%.

 Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι «οι καταναλωτές θεωρούν την ασφάλεια των τροφίμων ως δεύτερο σημαντικό παράγοντα στην Ελλάδα (65%) και τρίτο στην Ε.Ε. (46%), όταν αγοράζουν τρόφιμα. Μόνο 8% των καταναλωτών στην Ελλάδα και 16% των καταναλωτών στην Ε.Ε. θεωρούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κλίμα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις επιλογές τους όταν αγοράζουν τρόφιμα. Το 99% των καταναλωτών στην Ελλάδα και το 70% στην Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων. Το 86% των καταναλωτών στην Ελλάδα και το 65% στην Ε.Ε. έχουν ακούσει για το πρόβλημα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα».


Σχόλια