Δημητριακά από το Καζακστάν θα προσπαθήσει να εισάγει η Ελλάδα και να της εξάγει ελαιόλαδο

Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Καζακστάν σε κρίσιμους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προσδιορίστη...


Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Καζακστάν σε κρίσιμους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προσδιορίστηκαν κατά την 5η Συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας Καζακστάν, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022.

Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις στους τομείς εμπορίου, οικονομίας, αγροτικής συνεργασίας, ενέργειας, υποδομών, μεταφορών –οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών – τουρισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης, η εφετινή συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση 30χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Καζακστάν, με τις δύο χώρες να εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος υπέγραψε το Πρωτόκολλο της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, μαζί με τον συμπρόεδρο από την καζαχική πλευρά, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, YerzhanYerkinbayev. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Χρήστος Τσίτουρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, κατά κύριο λόγο δημητριακών από το Καζακστάν στην Ελλάδα και ελαιόλαδου από την Ελλάδα στο Καζακστάν.

Στον τομέα των μεταφορών, συζητήθηκε επίσης η προοπτική χρήσης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας για τη σύνδεση του Καζακστάν με την ΕΕ διαμέσου του Διαδρόμου Orient East Mediteraneanτου TEN-T και του μέσου διαδρόμου (MiddleCorridor) που συνδέει την Κίνα με την ΕΕ.

Από την καζάχικη πλευρά, εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Αλμάτι – Ηρακλείου Κρήτης που εγκαινίασε η Air Astana την 1η Ιουνίου 2022 και συζητήθηκαν οι προοπτικές περισσότερων απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ, καθώς επίσης και στον τομέα των κατασκευών, όπου προσφέρονται μεγάλες δυνατότητες δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων.

Μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, τα μέλη της Αντιπροσωπείας συμμετείχαν στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ Kazakhstan Global Investment Roundtable (KGIR-2022),στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησαν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους Υπουργούς.

Ο κ Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Almas Aidarov, με τον οποίο συζητήθηκαν επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Καζακστάν.

Ο κ. Υφυπουργός υπέγραψε για λογαριασμό του ENTERPRISE GREECE Μνημόνιο Συνεργασίας με τον αντίστοιχο φορέα του Καζακστάν KAZAKH INVEST. Το Μνημόνιο υπέγραψε από την καζάχικη πλευρά ο Πρόεδρος του φορέα, MeirzhanYussupov.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Γεωργαντάς συναντήθηκε με τον Καζάχο Υπουργό Γεωργίας Yerbol Karashukeyev και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Kαζάχο Υφυπουργό Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών, Iran Sharkhan.

Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, υπεγράφησαν αντίστοιχες Συμφωνίες Καλών Προθέσεων για την προώθηση της επιμέρους συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων.

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων και επαφών τους στην πρωτεύουσα του Καζκαστάν, οι κ.κ Υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη δυναμική και αναπτυσσόμενη οικονομία της κεντροασιατικής χώρας

ΠΗΓΉ: (zougla.gr)

Σχόλια