ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την εκκαθάριση οι διορθώσεις στη βασική ενίσχυση

Με την εκκαθάριση οι διορθώσεις στη βασική ενίσχυση. Ενστάσεις για διακρίσεις κατά την καταβολή προκαταβολών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την οργή και την α...


Με την εκκαθάριση οι διορθώσεις στη βασική ενίσχυση. Ενστάσεις για διακρίσεις κατά την καταβολή προκαταβολών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την οργή και την αγανάκτηση αρκετών πιστοποιημένων φορέων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι ορισμένα Κέντρα απέκτησαν δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης, προκαλώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ΚΥΔ από τον θεσσαλικό κάμπο βρίσκονται στα κάγκελα με την τακτική της ιδιαίτερης μεταχείρισης της Εταιρείας που έδωσε το δικαίωμα σε μερικά μόνο Κέντρα να βλέπουν στην οθόνη τα στοιχεία πληρωμής των πελατών κι έχουν ενημερώσει σχετικώς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκο, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από την ηγεσία του Οργανισμού, ενώ απειλούν με αγωγές, εάν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα. 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σημανδράκος δεσμεύτηκε να εξετάσει τις καταγγελίες τους άμεσα κι αν επιβεβαιωθούν, θα διορθώσει την αδικία.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει γενικότερα με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, καθώς παρατηρήθηκαν αρκετές αδυναμίες στο σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μοιραία οι όποιες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν με την εκκαθάριση, τέλος του έτους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. 

Μέχρι στιγμής οι αποδέκτες των μεταβιβάσεων δεν έχουν ειδοποιηθεί για το αποτέλεσμα του ελέγχου, δεν έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα στην καρτέλα του αγρότη και δεν έχουν υποβληθεί συμπληρωματικά δικαιολογητικά, όπου απαιτείται. Ακόμη φαίνεται να έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ. 

Επιπλέον δεν έχει τρέξει έλεγχος για τον ΑΤΑΚ, συνεπώς μπορεί να έχουν πληρωθεί παραγωγοί που δεν τα δικαιούνταν ή και το αντίστροφο και σε επόμενη πληρωμή να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να επιστρέψουν χρήματα.

ΣΤΗΛΗ ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ

Από τον Γιώργο Ρούστα 
(roustas@eleftheria.gr)

Σχόλια