Παρέμβαση Περικλή Μαντά για το κόστος των ελαιοτριβείων

Παρέμβαση για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των ελαιοτριβείων ώστε να μην απειληθεί η συγκομιδή ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου, έκανε ο ...


Παρέμβαση για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των ελαιοτριβείων ώστε να μην απειληθεί η συγκομιδή ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου, έκανε ο βουλευτής Γεωπόνος Τ.Ε. Περικλής Μαντάς με αναφορά του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, λόγω της εκτίναξης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και παρά το ευρύ πλέγμα απορρόφησης των ανατιμήσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, τα ελαιοτριβεία πρόκειται «να βρεθούν αντιμέτωπα με τετραπλασιασμό έως και οκταπλασιασμό του ενεργειακού τους κόστους». 

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης «αναπόφευκτα αναμένεται να μετακυληθεί  στους ελαιοπαραγωγούς» αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος απορρόφησης, γεγονός που πρόκειται να πλήξει σε μεγάλο βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των παραγωγών.


Ο κ. Μαντάς συντάσσεται με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) το οποίο με σχετική επιστολή του αναφέρει ότι το κόστος της ενέργειας των ελαιοτριβείων σε σχέση με το 2019 έχει δεκαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα ενώ το 2019 ο μέσος όρος αμοιβής ενός ελαιοτριβείου ήταν περίπου 70 ευρώ ανά τόνο ελαιοκάρπου, με τις σημερινές αυξήσεις θα πρέπει να αυξηθεί στα 130-150 ευρώ ανά τόνο ελαιοκάρπου, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις ενεργειακές ανατιμήσεις. 

Αν υπολογιστούν επιπλέον και οι υπόλοιπες αυξήσεις, το εκθλιπτικό δικαίωμα θα πρέπει να αγγίξει τα 180 ευρώ ανά τόνο ελαιοκάρπου, τιμή που οι περισσότεροι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν αφού το εισόδημα από την πώληση του ελαιολάδου θα φθάσει οριακά για να καλύψει τα έξοδα συγκομιδής του καρπού.

Ο βουλευτής με την παρέμβασή του υποστηρίζει το αίτημα του ΠΕΣΠ για «εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με εκείνη των αρτοποιών για την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής», με στόχο τα κόστη να κινηθούν σε πιο ανεκτά επίπεδα, αλλά και να μην απειληθεί η ελαιοσυγκομιδή που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.


Σχόλια