Ερώτηση Μ. Χατζηγιαννάκη για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Β. Εύβοια, τα οποία είτε έχουν σταματήσει είτε δεν έχουν ξεκινήσει καν ...

Τις πολύ μεγάλες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν μέσα στους οικισμούς, αλλά και στις πεδινές κοίτες τ...


Τις πολύ μεγάλες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν μέσα στους οικισμούς, αλλά και στις πεδινές κοίτες της Βόρειας Εύβοιας ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά και κάτι λιγότερο από τις πλημμύρες που έπληξαν τον τόπο, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή προς τους αρμοδίους Υπουργούς ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά τις καταγγελίες του Δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Κοτζιά στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού πως δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο του, λίγους μήνες μετά έρχεται ο Δήμαρχος του γειτονικού πυρόπληκτου Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας κ. Τσαπουρνιώτης να επισημάνει ότι αυτή τη στιγμή τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδόν έχουν σταματήσει, ενώ παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις για σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, οι εντάξεις των έργων που έχουν γίνει είναι μόνο στα χαρτιά και δεν υπάρχουν ανάλογες πιστώσεις.

Δυστυχώς, όπως σημειώνει ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η κοροϊδία που βιώνουν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι πυρόπληκτοι και πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας είναι άνευ προηγουμένου, καθώς, ενδεικτικά, έναν χρόνο μετά τις πλημμύρες στη Βορειοανατολική Εύβοια, στην παραλία Κοτσικιά δεν έχει γίνει ακόμα καμία παρέμβαση, στο Αχλάδι που οι ζημιές ήταν εντονότατες από τις περσινές πλημμύρες οι εργασίες ενώ ξεκίνησαν έχουν πλέον σταματήσει, αλλά και στους υπόλοιπους οικισμούς τα έργα είναι ημιτελή.

Για τους λόγους αυτούς, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης ρωτά τους αρμοδίους υπουργούς ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις χρηματοδοτήσεις όσον αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη Β. Εύβοια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Εσωτερικών
Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χ. Τριαντόπουλο


Θέμα: «Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Β. Εύβοια έχουν σταματήσει και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν, ενώ υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή σε κάθε έντονη κακοκαιρία»

Μετά τις καταγγελίες του Δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Κοτζιά στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ότι από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο του, λίγους μήνες μετά, ο Δήμαρχος του γειτονικού πυρόπληκτου Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν μέσα στους οικισμούς, αλλά και στις πεδινές κοίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος. Τσαπουρνιώτης σημείωσε ότι στον Δήμο Λίμνης - Μαντουδίου-Αγίας Άννας αυτή τη στιγμή τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδόν έχουν σταματήσει, καθώς στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, οι εργολάβοι αναμένουν να πληρωθούν, ώστε να ξεκινήσουν ξανά τις εργασίες. Ενώ, για άλλα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα οι εντάξεις των έργων που έχουν γίνει, είναι μόνο στα χαρτιά και δεν υπάρχουν ανάλογες πιστώσεις.

Δυστυχώς, η κοροϊδία που βιώνουν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι πυρόπληκτοι και πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας είναι άνευ προηγουμένου. Από τις δηλώσεις των αρμοδίων «να μην συνδέουμε τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια με τα καμένα γιατί είναι κοντά στη θάλασσα» μέχρι την πιο πρόσφατη ότι υπάρχει δυσκολία στην εύρεση πόρων, αποτυπώνεται γλαφυρά ότι υπάρχει μία έντονη ολιγωρία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που φτάνει στα όρια του εμπαιγμού, ενώ η Βόρεια Εύβοια ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από πλημμύρες. Ενδεικτικά, έναν χρόνο μετά τις πλημμύρες στη Βορειοανατολική Εύβοια, στην παραλία Κοτσικιά δεν έχει γίνει ακόμα καμία παρέμβαση, στο Αχλάδι που οι ζημιές ήταν εντονότατες από τις περσινές πλημμύρες οι εργασίες ενώ ξεκίνησαν έχουν πλέον σταματήσει, αλλά και στους υπόλοιπους οικισμούς, τα έργα είναι ημιτελή.

Επειδή, η Βόρεια Εύβοια έναν χρόνο και τρεις μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά και έναν χρόνο και έναν μήνα μετά τις πλημμύρες δεν έχει επουλώσει ακόμα τις πληγές της.
Επειδή, έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα και πολλά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει καν, ενώ άλλα που ξεκίνησαν διακόπηκαν.
Επειδή, ανά πάσα στιγμή από μία έντονη βροχόπτωση, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας κινδυνεύουν από πλημμύρες.
Επειδή, καθίσταται πλέον επείγουσα ανάγκη επιτέλους τα αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων της Βόρειας Ευβοίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Σχόλια