ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: “Συνεχίζεται η κοροϊδία των σταφιδοπαραγωγών”

“Συνεχίζεται η κοροϊδία των σταφιδοπαραγωγών”, επισημαίνει η Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι επικρίνει δριμ...


“Συνεχίζεται η κοροϊδία των σταφιδοπαραγωγών”, επισημαίνει η Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση για την πολιτική της στον πρωτογενή τομέα.

Σημειώνει ότι “έρχεται πάντα εκ των υστέρων να βοηθήσει πρώτα τα μεγάλα συμφέροντα και τα δικά της παιδιά και για να σώσει τα προσχήματα, δίνει ψίχουλα και στους αγρότες”.

Ειδικότερα, η αρμόδια επιτροπή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί σε ανακοίνωσή της:

“Στο ΦΕΚ Β 5744/ 9.11.2022 ορίζεται η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας σταφίδας. Η απόφαση αφορά της επιχειρήσεις που το 2021 παρέλαβαν λιγότερες ποσότητες σταφίδας από ότι το 2020. Η ενίσχυση φτάνει μέχρι τα 200.000 ευρώ.

Μια απόφαση προσχηματική για να διορθώσει - δήθεν - τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε το 2021, στις επιχειρήσεις που εξάγουν το 80% των ποσοτήτων που διακινούνται εκτός χώρας. Μια απόφαση η οποία δεν βοηθά σε τίποτα τους δεκάδες χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να κατρακυλούν οι τιμές και να πλήττεται ένα εθνικό προϊόν και ένα μεγάλο τμήμα των αγροτών.

Να θυμίσουμε ότι με παρεμβάσεις των συνεταιριστικών δομών των αγροτών η τιμή του προϊόντος μέχρι και το 2020 κρατιούνταν στο επίπεδο του 1,5 - 1,6 ευρώ το κιλό. Μετά την τελευταία κρίση, λόγω covid-19, οι εξαγωγές της κορινθιακής κυρίως σταφίδας σημείωσαν μεγάλη κάμψη από τις αρχές του 2021. Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός, αρνήθηκε να προβεί σε θεσμοθετημένες από την ΕΕ ενέργειες για να στηρίξει το προϊόν και τους αγρότες, ταυτιζόμενος με τα ιδιωτικά συμφέροντα του κλάδου.

Αποτέλεσμα, να κατρακυλήσει η τιμή του προϊόντος στα 0,90 - 1 ευρώ, στον παραγωγό το 2022, κάτω από το κόστος σε πολλές περιπτώσεις. Οι παρεμβάσεις του σημερινού υπουργού κ. Γεωργαντά με τα deminimis, τόσο στους αγρότες πριν, όσο και στις επιχειρήσεις τώρα μόνο ως «ασπιρίνες» μπορούν να χαρακτηριστούν, με μόνο σκοπό να αποκλιμακώσουν τις αντιδράσεις.

Με το τελευταίο deminimis, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που διακινούν 1.000 τόνους σταφίδας, θα πάρουν στην ουσία την ίδια ενίσχυση με αυτές που διακινούν 20.000 τόνους.

Δυστυχώς, για τον πρωτογενή τομέα, όλες οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ τα τελευταία 3 χρόνια είναι κυρίως πυροσβεστικού, προσχηματικού, αλλά αναποτελεσματικού χαρακτήρα. Έρχεται πάντα εκ των υστέρων να βοηθήσει πρώτα τα μεγάλα συμφέροντα και τα δικά της παιδιά και για να σώσει τα προσχήματα, δίνει ψίχουλα και στους αγρότες. Τρεις υπουργοί, μία πολιτική. Μια πολιτική που από τα 19,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, 500 εκ. ευρώ μόνο, δίνονται για τον πρωτογενή τομέα.

Εάν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση θα είχε στηριχτεί ένα εθνικής σημασίας προϊόν, δεν θα είχε χαθεί το 1/3 του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και δεν θα είχαν ανάγκη στήριξης οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που διακινούν τις μεγάλες ποσότητες σταφίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρεί ότι η πρόταση για να λειτουργήσει η πολιτεία ως «αγοραστής ύστατης καταφυγής» και να διατεθούν ποσότητες σταφίδας σε σχολικά γεύματα, νοσοκομεία, στρατό και δομές αλληλεγγύης είναι πάντα επίκαιρη και για άλλες κατηγορίες προϊόντων. Θα βοηθήσει να στηριχτούν οι παραγωγοί αλλά και μεγάλα τμήματα των καταναλωτών που ταλαιπωρούνται”.
Σχόλια