ΣΥΡΙΖΑ: Νέο χαράτσι για τους αγρότες με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το νέο χαράτσι για τους αγρότες με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές: ...


Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το νέο χαράτσι για τους αγρότες με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές:

«Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), ο οποίος προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμ. Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:

Όταν θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη νόμου το 2020, η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο έντονη πληθωριστική κρίση. Όμως τώρα, ο πληθωρισμός το 2022 θα κλείσει τουλάχιστον στο 9%, λόγω της μαινόμενης ενεργειακής κρίσης και της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης της από την πλευρά της κυβέρνησης.

Συνεπώς οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν κατά 9% τουλάχιστον.

Είναι προφανές ότι οι αγρότες με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές και ενέργεια δεν θα μπορέσουν να αντέξουν και την αύξηση αυτή.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η πλειοψηφία των αγροτών δυσκολεύεται ήδη να ανταποκριθεί στις σημερινές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Αποτελεί εμπαιγμό από τη μία μεριά να δίνει ψίχουλα στους αγρότες για να ανταπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και από την άλλη να έρχεται να τους τα παίρνει πίσω, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη διάταξη, που υποχρεώνει τους αγρότες να καταβάλλουν εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές από 1-1-2023, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.


ΠΗΓΉ:left.gr

Σχόλια