Εντομολογική έκπληξη: Τα μυρμήγκια παράγουν γάλα για τα αδέλφια τους - ΒΙΝΤΕΟ

Θρεπτικό υγρό που παράγουν οι νύμφες ταΐζει και τα ενήλικα μυρμήγκια και τα νεογέννητα. Μπορεί να είναι αντικείμενο μελέτης εδώ και αιώνες, ...
Θρεπτικό υγρό που παράγουν οι νύμφες ταΐζει και τα ενήλικα μυρμήγκια και τα νεογέννητα. Μπορεί να είναι αντικείμενο μελέτης εδώ και αιώνες, όμως η περίπλοκη ζωή των μυρμηγκιών συνεχίζει να φέρνει εκπλήξεις.

Τα μυρμήγκια που βρίσκονται στο στάδιο της νύμφης, το τελευταίο στάδιο πριν από την ενηλικίωση, παράγουν ένα υγρό σαν γάλα το οποίο στη συνέχεια τρώνε οι εργάτες αλλά και οι προνύμφες της αποικίας, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκεφέλερ στη Νέα Υόρκη εξέτασαν το τροπικό είδος Ooceraea biroi και κράτησαν σε απομόνωση μυρμήγκια σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης.

Έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι νύμφες, οι οποίες είναι γενικά ακίνητες και δεν τρέφονται μέχρι να μεταμορφωθούν σε ενήλικα, παρήγαγαν μια υπόλευκη ουσία στην ουρά. Όταν το υγρό αφηνόταν να συσσωρευτεί, οι νύμφες τελικά πνίγονταν.


Τα στάδια ανάπτυξης των μυρμηγκιών από το αβγό μέχρι το ενήλικο άτομο (R.F. Ojeda / CC BY-SA 4.0)

Σε ένα επόμενο πείραμα, οι ερευνητές έκαναν στις νύμφες ενέσεις με ένα μπλε υγρό, το οποίο κατέληξε στο «γάλα» τους. Το μπλε χρώμα εμφανίστηκε λίγο αργότερα στο σώμα των ενήλικων μυρμηγκιών, τα οποία όπως διαπιστώθηκε πίνουν το υδαρές έκκριμα κατευθείαν από την πηγή.

Σε αυτή την περίπτωση, η νύμφη απαλλασσόταν από το υγρό και επιζούσε.


Τα ενήλικα μυρμήγκια όμως δεν κρατούσαν όλο το γάλα για τον εαυτό τους. Παρατηρήθηκαν να μεταφέρουν προνύμφες και να τις τοποθετούν πάνω στις νύμφες για να τραφούν κι αυτές με το υγρό.

«Αναγνωρίσαμε έναν μηχανισμό που ενώνει την αποικία, ενώνει τα μυρμήγκια διαφορετικών αναπτυξιακών σταδίων –ενήλικα, προνύμφες και νύμφες- σε μια συνεκτική οντότητα, έναν υπερ-οργανισμό» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature η Όρλι Σνιρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Εργάτες έχουν μεταφέρει προνύμφες πάνω στις νύμφες για να «θηλάσουν» (Daniel Kronauer)

Η χημική ανάλυση του «γάλακτος» αποκάλυψε την παρουσία πρωτεϊνών, σακχάρων και βιταμινών. Το γάλα προέρχεται από τα υγρά της έκδυσης, τα οποία παράγονται όταν οι προνύμφες απορρίπτουν το εξωτερικό στρώμα τους και μεταμορφώνονται σε νύμφες.

Με τον τρόπο αυτό τα μυρμήγκια αξιοποιούν και ανακυκλώνουν τα υγρά της έκδυσης και τα μετατρέπουν σε τροφή για την αποικία.

Αυτό δεν ισχύει μόνο στα μυρμήγκια Ooceraea biroi αλλά και σε μυρμήγκια και των πέντε μεγαλύτερων υποοικογενειών μυρμηγκιών.

Αυτό υποδεικνύει ότι το «γάλα» εμφανίστηκε νωρίς στην εξέλιξη των μυρμηγκιών και δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο στην κοινωνική φύση τους.πηγή:in.gr

Σχόλια