Αναγκαιότητα η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς και Ανάβρας συναντήθηκε προχθές ...


Κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς και Ανάβρας συναντήθηκε προχθές με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Σπυρόπουλο. 

Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στα πορίσματα από τις εκτιμήσεις με διάφορα ζημιογόνα αίτια που έχουν υποστεί καλλιέργειες στον Δήμο Αγιάς. Παγετός, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, η φαιά σήψη στο κάστανο, καθώς και ενστάσεις από πέρυσι που εκκρεμούν.


Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και τα πορίσματα των εκτιμήσεων, ώστε να αποδοθούν το γρηγορότερο οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, σε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη με μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές και το υψηλότατο, διπλάσιο κόστος παραγωγής.

 Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ, «ενημέρωσε ότι αυτή τη χρονική περίοδο γράφονται και ολοκληρώνονται τα πορίσματα για τον παγετό, ώστε να σταλούν στους δικαιούχους και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα με χρονολογική σειρά. 

Ήδη, δηλαδή, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα των ζημιών και κατά συνέπεια θα υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είναι προφανές ότι υπάρχουν κενά που αποβαίνουν σε βάρος των παραγωγών, καθώς έτσι καθυστερούν οι εκτιμήσεις, τα πορίσματα, οι ενστάσεις και φυσικά οι αποζημιώσεις». 

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το ζήτημα και να πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να δοθούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις στους αγρότες. 

«Τονίζουμε» λένε στην ανακοίνωση «ότι είναι απαραίτητη και ολοφάνερη η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι αντιαγροτικός, αναχρονιστικός, σκέτη κοροϊδία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει κανονισμός του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».Σχόλια