Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τη σταφίδα

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σταφίδας στον νομό Ηρακλείου, προχώρησαν 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ...


Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σταφίδας στον νομό Ηρακλείου, προχώρησαν 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, οι σταφιδοπαραγωγοί δοκιμάζονται κάθε χρόνο, εξαιτίας φυσικών φαινομένων, αυξημένης υγρασίας, χαμηλών τιμών διάθεσης, ακόμα και λόγω μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετης σταφίδας. Ιδιαίτερα φέτος, τη χαριστική βολή ήρθαν να δώσουν οι βροχές του καλοκαιριού, αφού κατέστρεψαν την παραγωγή.

Μάλιστα, οι πρόεδροι κοινοτήτων Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασιών, Κρουσώνα μάς ενημέρωσαν εκ νέου για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς αν και μετά τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2022 και τις εκτεταμένες καταστροφές οι παραγωγοί κατέγραψαν τις ποσότητες της βρεγμένης σταφίδας, όπως ζητήθηκε από τον ΕΛΓΑ, εν τούτοις δεν υπήρξε η αναμενόμενη στήριξη από το κράτος, ανάλογη με αυτή που δόθηκε στην κορινθιακή σταφίδα. Ως γνωστόν, οι καταστροφές των σταφιδοπαραγωγών δεν αναπληρώνονται πλήρως με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Το ζήτημα με τις τεράστιες ποσότητες απούλητης και απλήρωτης σουλτανίνας που έμεινε στα αζήτητα λόγω πανδημίας, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, είναι μείζονος σημασίας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον αρμόδιο υπουργό να δώσει απαντήσεις και κυρίως λύσεις.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε απέναντι στη συνεχή άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις και να στηρίξει τους παραγωγούς της Κρήτης, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους» υπογράμμισε κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προστατευτεί το πλούσιο αγροτοδιατροφικό προϊόν της σταφίδας, αλλά και αν θα αναζητηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.


Σχόλια