Δήμος Καλαμάτας: Χρηματοδότηση 8 εκ. ευρώ για διαχείριση λυματολάσπης

Χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της λυματολάσπης εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας μετά από απόφαση της Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης...


Χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της λυματολάσπης εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας μετά από απόφαση της Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο Δήμος Καλαμάτας είχε υποβάλει μέσω της ΔΕΥΑΚ ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Το έργο προβλέπει κατασκευή τεσσάρων ηλιακών ξηραντηρίων εντός του γηπέδου της ΕΕΛ Καλαμάτας, στη νότια πλευρά του γηπέδου. Η τροφοδότηση της ιλύος καθώς και η απομάκρυνση του τελικού προϊόντος θα γίνεται από την ίδια πλευρά (ανατολική) των ξηραντηρίων. H τροφοδότηση θα γίνεται αυτόματα με σύστημα μεταφορικών κοχλιών, ενώ και η απομάκρυνση της ξηραμένης ιλύος θα γίνεται επίσης αυτόματα, μέσω συστήματος μεταφορικών κοχλιών εκτός του ξηραντηρίου. Για την ηλιακή ξήρανση της ιλύος της ΕΕΛ Καλαμάτας προβλέπεται η κατασκευή:

Μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος. Ηλιακά ξηραντήρια. Μονάδα διάθεσης τελικού προϊόντος. Κτίριο Εξυπηρέτησης

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: 

“Η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται. Για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας που υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 6.150.000 € για τη μεγάλη δεξαμενή στον Άι Γιάννη Καρβούνη, για την ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑΚ με προϋπολογισμό 2.800.000 €, το φωτοβολταϊκό που μπαίνουμε πάλι σε διαγωνιστική διαδικασία με προϋπολογισμό 1.400.000 €, ήρθε και η έγκριση για το πολύ μεγάλο έργο το οποίο είχαμε υποβάλλει και αφορά στη διαχείριση της λυματολάσπης, έργο προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ”.

Ό δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ακόμη ότι με την ολοκλήρωση του έργου η ΔΕΥΑ Καλαμάτας δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ετησίως 5.000 τόνους, αλλά θα τα διαχειρίζεται η ίδια με σύγχρονο τρόπο. 

“Είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο, ένα έργο που το διεκδικούσε η ΔΕΥΑΚ από το 2010 και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και μια σωστή μελέτη να λάβουμε χρηματοδότηση και πλέον το επόμενο διάστημα θα τρέξει διαγωνιστικά”.Σχόλια