ΥπΑΑΤ: Από ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο η χρηματοδότηση για την αγροτική οδοποιία

Σημαντικές δεσμεύσεις τόσο για την περιοχή της Μεσαράς όσο όμως και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εν γένει έδωσε από την αίθουσα συνεδρι...


Σημαντικές δεσμεύσεις τόσο για την περιοχή της Μεσαράς όσο όμως και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εν γένει έδωσε από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Φαιστού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο εν όψει της καθόδου του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας που αποτελεί μείζον θέμα για όλους τους Δήμους και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου χρηματοδότησης προς τους Δήμους μόνο γι’ αυτή.

Απαντήσεις έδωσε ο υπουργός και σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής, δηλώνοντας πως εξετάζεται ήδη η αύξηση συμμετοχής του Κράτους στο κόστος των ζωοτροφών, ώστε να υπάρχουν μικρότερες επιβαρύνσεις. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση από το φθινόπωρο του 2021 έχει κάνει πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις» είτε αυτό αφορά στην τιμή πετρελαίου, στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, την επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων ή την επιδότηση για αγορά ζωοτροφών που ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί στις 30 ή 31 Ιανουαρίου και θα έχει ύψος 89 εκατομμύρια.

Λύσεις δήλωσε, επίσης, ότι προωθεί και στο κομμάτι των αναδασμών και ειδικότερα του αναδασμού των Μοιρών, με την επισήμανση ότι έχει συσταθεί ήδη μια ομάδα εργασίας προκειμένου να τροποποιηθεί το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα. Στον κ. Γεωργαντά τέθηκαν ακόμα και τα θέματα των εγκαταλελειμμένων θερμοκηπίων με τον υπουργό να εκφράζει την πρόθεση του να βρεθεί λύση προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, πως πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι η διεύρυνση των κλήρων γης γι’ αυτό και ανέφερε πως στην περίπτωση όμορων αγροτεμαχίων που ανήκουν σε συγγενείς, εκτός αδερφών και γονέων, μπορεί να γίνει αγοραπωλησία στο μισό της πραγματικής αξίας και το υπόλοιπο ποσό θα επιδοτείται από το Κράτος.

Για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι έχει ακριβώς τα ίδια χρήματα τα οποία είχε και η προηγούμενη, συμπληρώνοντας ότι η χώρα πέτυχε το ίδιο ποσό ενώ άλλες χώρες είχαν μείωση και πως η διαφορά θα είναι στο ότι «οι αγρότες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές για να μπορέσουνε να εισπράξουν αυτά που εισέπρατταν πριν».

Ο κ. Γεωργαντάς είχε επαφές με παραγωγούς και κτηνοτρόφους στο Ηράκλειο και τη Μεσαρά, ενώ είχε συνάντηση και με στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Για τους εργάτες γης

Η χώρα θα είναι έτοιμη ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, ανέφερε από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε πως το πρόβλημα των εργατών γης θα λυθεί… του χρόνου

Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει να λύσει θέματα γραφειοκρατίας όσο αφορά στην απασχόληση εργατών γης από τρίτες χώρες. Ήδη, όπως είπε, λαμβάνονται μέτρα, όπως η δυνατότητα σε άτομα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα να παραμείνουν στην Ελλάδα ως τον Ιούνιο, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, κάνουν 7.000 εργάτες σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε πως οι άδειες εργασίες μπορεί πλέον να είναι και πενταετείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές και θα ακολουθήσουν και άλλες. Όπως είπε, «αυτές οι παρεμβάσεις θέλουν λίγο χρόνο για να μπορέσουν να αρχίσουν να αποδίδουν. Σίγουρα πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα και να απλουστευτεί η διαδικασία».

Για τις επαφές που είχε με το ΕΚΗ και τα Εργατικά Κέντρα από περιοχές, όπως η Φλώρινα, για να έρθουν εργάτες στην Κρήτη από τη Βόρεια Ελλάδα, είπε πως αμέσως ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ. Την επόμενη χρονιά, το θέμα θα προχωρήσει εγκαίρως.
Στο «πόδι» οι αγρότες της Ιεράπετρας

Με τη συμμετοχή πλήθος αγροτών, έγινε τη Δευτέρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν για άλλη μια φορά η έλλειψη εργατών γης. Έπειτα από συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων για την παρούσα χρονική στιγμή, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

«1) Παρέχουμε προθεσμία 15 ημερών στην κυβέρνηση ώστε να διευθετήσει οριστικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την μετάκληση εργατών γης ΠΤΧ (Πολιτών Τρίτων Χωρών ). Τα ζητήματα είναι καταγεγραμμένα πριν από ένα χρόνο, έχουν ενημερωθεί το σύνολο των Αρμόδιων ( και Μη ) Υπουργείων όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

2) Μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας χωρίς να έχει δοθεί λύσεις, θα προβούμε στα εξής:

α) Χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος για την περιοχή της Ιεράπετρας (και όχι μόνο) ο οποιοσδήποτε ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης γιατί η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει τους πάντες.

β) Δηλώνουμε την πρόθεση μας για μαζική αποχή από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

γ) Οργανώνουμε κινητοποιήσεις και δράσεις στα πλαίσια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία και είναι η τελευταία προειδοποίηση / ενημέρωση προς την Πολιτεία για ουσιαστικές λύσεις τώρα, σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα», αναφέρεται, σε ανακοίνωση των αγροτών της Ιεράπετρας.


Σχόλια