Ερώτηση ΚΚΕ προς το ΥπΑΑΤ για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών

«Οι εκκοκκιστές εκβιάζουν τους βαμβακοπαραγωγούς» Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών είναι το θέμα ερώτησης που απ...


«Οι εκκοκκιστές εκβιάζουν τους βαμβακοπαραγωγούς»
Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών είναι το θέμα ερώτησης που απευθύνουν, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, 8 βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λαρισαίο Γ. Λαμπρούλη, επισημαίνοντας: 


«Οι εκκοκκιστές παρατείνοντας την περίοδο για το κλείσιμο της τιμής του βαμβακιού μέχρι τις 31/1, εκβιάζουν τους βαμβακοκαλλιεργητές με τις ανοιχτές τιμές, ώστε να “κλείνουν” το βαμβάκι με τιμή 60-65 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται ότι έχει εκτοξευτεί στα 70 λεπτά το κιλό.


Πέρυσι οι αγρότες έκλεισαν στα 75 λεπτά το κιλό με κόστος παραγωγής πολύ χαμηλότερο. Δίκαια λοιπόν οι βαμβακοκαλλιεργητές διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των αγροτών για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, με επιδότηση των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων».

*Επίσης, Γ. Λαμπρούλης επαναφέρει την υπόθεση των εκκρεμουσών αποζημιώσεων για τους πρώην εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ Λάρισα, με ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, στην οποία επισημαίνει: 

«Προς 8-ετίας η Α.Ε. με την επωνυμία “Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ” κήρυξε πτώχευση, με αποτέλεσμα οι περίπου 600 εργαζόμενοί της να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο. Έκτοτε και έως σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα- δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, τα οποία αγγίζουν περίπου τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ και αρκετό διάστημα έχει ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία του πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που όμως λόγω του νομικού πλαισίου και αντίστοιχης δικαστικής απόφασης (στην έφεση που ασκήθηκε) κατατάσσει τους εργαζόμενους μετά από άλλους οφειλέτες ( τράπεζες, δημόσιο, ταμεία), με αποτέλεσμα από τα εκπλειστηριασθέντα έως τώρα ποσά να μην έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, αλλά και από τα μελλοντικά ποσά που θα προκύψουν να τους αναλογούν προφανώς ελάχιστα ψίχουλα από τα οφειλόμενα.

Γίνεται κατανοητό πως οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην πλειοψηφία τους βιώνουν μια τραγική κατάσταση, δίνουν αγώνα επιβίωσης, λόγω της ανεργίας και συγχρόνως της αδυναμίας να βρουν δουλειά, αφού οι περισσότεροι βρίσκονται σε μέση ηλικία. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση, παίρνοντας ακόμα και αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αποζημιωθούν για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των απολυμένων εργαζόμενων της Α.Ε. και να αποζημιωθούν».


ΠΗΓΉ:eleftheria.gr

Σχόλια