Τα μανιτάρια πλευρώτους διαγράφονται από τις χορτοφαγικές επιλογές ;

  Τα μανιτάρια πλευρώτους διαγράφονται από τις χορτοφαγικές επιλογές, καθώς σκοτώνουν και τρώνε σκουλήκια Τα πλευρώτους ανήκουν στις βασικές...


 
Τα μανιτάρια πλευρώτους διαγράφονται από τις χορτοφαγικές επιλογές, καθώς σκοτώνουν και τρώνε σκουλήκια Τα πλευρώτους ανήκουν στις βασικές επιλογές των vegan. Που τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφή. 

Εύρημα μελέτης για τα μανιτάρια πλευρώτους αποκαλύπτει πως πρόκειται για σαρκοφάγο είδος που σκοτώνει με τοξικό αέριο τα σκουλήκια και μετά τα τρώει. Εντυπωσιάζει ο τρόπος που το κάνουν. Αφορά τοξικό αέριο που παραλύει τα νεύρα των νηματωδών.


Μανιτάρι λέμε το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων, με ομβρελοειδή μορφή. Πρόκειται για το σώμα, ό,τι προκύπτει δηλαδή, από την ανάπτυξη των σποριών.

Το κύριο μέρος του μύκητα είναι υπόγειο -σχεδόν πάντα αθέατο. Λέγεται μυκήλιο.

Γιατί τα λέμε όμως, όλα αυτά;

Μύκητας πλευρώτους μανιταριών χρησιμοποιεί νευρικό αέριο, για να παραλύσει και στη συνέχεια να ρουφήξει τα μικροσκοπικά σκουλήκια (νηματώδη) που το απειλούν -που είναι έτοιμα να αναπτυχθούν πάνω του.

Το αέριο αυτό, λέγεται 3-οκτανόνη.

Το τι κάνει ο συγκεκριμένος μύκητας ήταν γνωστό από το '80. Τώρα έγινε γνωστό και το πώς το κάνει.


Η Yen-Ping Hsueh του ερευνητικού ινστιτούτου Academia Sinica, στην Ταϊβάν και η ομάδα της είχαν ανακαλύψει πως ο μύκητας του πλευρώτους περιέχει μικροσκοπικές δομές, σε σχήμα γλειφιτζουριού. Αυτές ανοίγουν όταν τα νηματώδη σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Τώρα ανακάλυψαν πως όταν προκληθεί σχισμή, απελευθερώνεται από αυτήν ένα αέριο που είναι πολύ τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών.

Για την ακρίβεια, προκαλεί μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και τα μυικά κύτταρα του σώματος, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Το φαινόμενο ονομάστηκε “νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι”.

Το 'γλειφιτζούρι' που 'βγάζει' το τοξικό αέριο SCIENCE

Αφότου σκοτωθεί η λεία, οι δομές αναπτύσσονται γύρω από το σώμα του σκουληκιού, για να το απορροφήσουν “ίσως γιατί έτσι 'λαμβάνουν' άζωτο, στοιχείο που είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο όπου αναπτύσσεται ο μύκητας”.
Αν είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους αυτό το αέριο;

Βρίσκεται στην μακριές διακλαδιζόμενες δομές που αναπτύσσονται μέσα στο σάπιο ξύλο και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μύκητα. Αυτά που βλέπουμε, κόβουμε και τρώμε δεν είναι τοξικά.

Το εύρημα ωστόσο, προκαλεί συζήτηση στη vegan κοινότητα, σχετικά με το εάν τα μανιτάρια πλευρώτους είναι μια πραγματικά vegan τροφή.


πηγή:(news247.gr)

Σχόλια

BLOGGER: 3
  1. Ξεκινάει ο αρθρογράφος λέγοντας, σκουλήκια, μετά το πάει στα μικροσκοπικά, μέχρι στο τέλος να αναφέρει πως πρόκειται για νηματώδη. Εν τω μεταξύ για λόγους εντυπωσιασμού, την έκανε την ζημιά του.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I was delighted to come across your informative blog post about gardening tips and techniques. Your expertise and passion for gardening shine through in your writing, and I appreciate the valuable insights you shared. Additionally, I wanted to express my gratitude for mentioning the JCPenney coupons for in-store shopping, offering a fantastic 10 off $25. As a frequent JCPenney shopper, this discounts will undoubtedly be useful for my next visit. Your blog provides a wealth of knowledge and inspiration for gardening enthusiasts like me. Thank you for your wonderful content!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. In an increasingly digital world, technology has revolutionized the way we shop, and discount stores like Mike's Discount Foods have embraced these advancements. From online ordering and mobile apps to personalized offers and loyalty programs, technology has enhanced the convenience and savings associated with Discounts shopping.

    ΑπάντησηΔιαγραφή