Πίστη στο ελληνικό - ευρωπαϊκό βαμβάκι

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τονίστηκε σε διεθνή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη Διοργανώθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Εκκ...


Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τονίστηκε σε διεθνή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Διοργανώθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) στη Θεσσαλονίκη οι 5οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού, ύστερα από απουσία δύο ετών λόγω της πανδημίας Covid-19, με συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange (Τουρκία) και το Centro Algodonero Nacional (Ισπανία).

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκκοκκιστές, έμποροι βάμβακος, μεσίτες, κλωστοϋφαντουργοί, μεταφορείς, παραγωγοί, αλλά και όλοι οι σχετικοί με την αλυσίδα βάμβακος. Ομιλητές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Ελλάδα αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του βάμβακος και της κλωστοϋφαντουργίας, στα εργαλεία αντιστάθμισης του κινδύνου αγοράς, αλλά και στις διεθνείς προκλήσεις και προοπτικές της αγοράς του βαμβακιού.
Στην 1η ενότητα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι αγορές βάμβακος στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και στην Ισπανία. 

Ο κ. Γιάννης Παπαδογιάννης, από την εταιρεία HECOT, αναφέρθηκε στα στοιχεία της ελληνικής παραγωγής της φετινής περιόδου, λέγοντας ότι αναμένεται μία ποσότητα αντίστοιχης της περσινής (περίπου 305 χιλιάδες τόνοι), παρόλη τη μικρή μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών κατά τη συγκομιδή που οδήγησαν σε υψηλότερες αποδόσεις εκκοκκισμού.
 Σχετικά με τους προορισμούς εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την καλλιεργητική περίοδο 2021/2022, το 62% της καλλιέργειας μεταφέρθηκε στην Τουρκία (176 χιλιάδες τόνοι περίπου) και το 17% στην Αίγυπτο (48 χιλιάδες τόνοι). 

Οι εξαγωγές σε προορισμούς της Άπω Ανατολής έφτασαν τους 54 χιλιάδες τόνους χνούδι, που είναι σχεδόν το 18% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας. Όσον αφορά την τρέχουσα σεζόν, η κατάσταση αυτήν τη στιγμή φαίνεται να είναι διαφορετική. 

Οι τουρκικές αποστολές είναι πολύ αργές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα μας εκπλήξει στο τέλος να δούμε τις εξαγωγές προς την Τουρκία να φτάνουν μόνο το 1/3 της σοδειάς από σχεδόν 2/3 την περασμένη σεζόν. Ταυτόχρονα, το Πακιστάν αυξάνει τις εισαγωγές ελληνικού βαμβακιού, ενώ η Αίγυπτος παραμένει ισχυρός αγοραστής.

 Αναμένουμε και αυτήν τη σεζόν αύξηση στους προορισμούς της Άπω Ανατολής. Παρόλες αυτές τις αλλαγές, οι πωλήσεις έχουν φτάσει τους 150 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου. Συμπερασματικά, ακόμη και με αδύναμη τουρκική ζήτηση, η καλλιέργεια μάς αποδεικνύει τη βιωσιμότητά της με βάση την αναγνωρισμένη ποιότητα, τα αποτελεσματικά logistics και τις πολλαπλές επιλογές αγορών.


ΠΗΓΉ:eleftheria.gr

Σχόλια