Στη Βουλή κατατέθηκε ως αναφορά η επιστολή της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, τονίζεται το ολοένα αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας, η αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς τους και επισημαίνε...


Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, τονίζεται το ολοένα αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας, η αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς τους και επισημαίνεται η εξαίρεση του νησιού της Κρήτης από τα οφέλη των νησιωτικών περιοχών.

Με την επιστολή ζητείται και εύλογα η ένταξη όλων των αμπελουργών και όλων των ποικιλιών στην ενίσχυση de minimis.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στην Κρήτη σήμερα καλλιεργούνται 55.000 στρέμματα αμπελιών προκειμένου να παραχθεί σταφίδα σουλτανίνα, 50.000 στρέμματα οινάμπελα και 20.000 στρέμματα που καλλιεργούνται για την παραγωγή επιτραπέζιου, νωπού σταφυλιού» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, όπου και τονίζεται:

«Από την έναρξη της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία αυξήθηκε το κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η ζήτηση, χωρίς να έχει μπει όλα αυτά τα χρόνια σε κάποιο μέτρο οικονομικής στήριξης ο αμπελουργός. Ζητούμε και διεκδικούμε την ένταξη όλων των αμπελουργών και όλων των ποικιλιών στην ενίσχυση de minimis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΟΣΟΕ έχει ήδη κάνει αίτημα για τα οινάμπελα όλης της χώρας. Επίσης να αναφερθεί η ιδιαιτερότητα στο πρόβλημα των αμπελουργών της Κρήτης, αφού το κόστος καλλιέργειας λόγω των μικρών κλήρων των επικλινών εδαφών και των ορεινών περιοχών, είναι διογκωμένο. Όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπ’ όψιν αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει αμπελοκαλλιέργεια στο νησί».


πηγή: ΠΑΤΡΙΣ (patris.gr)

Σχόλια