Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα ενίσχυση σε βαμβάκι & πετρέλαιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και σε νέα παρέμβαση στο αγροτικό πετρέλαιο, άφησε ο ...


Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και σε νέα παρέμβαση στο αγροτικό πετρέλαιο, άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί στη Λάρισα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής των Μπλόκων.

Αντίθετα δεν δεσμεύθηκε για τον Αχελώο, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προωθεί όλα τα έργα που μπορούν να γίνουν για το νερό, αλλά ο Αχελώος δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, αλλά ίσως μετά από χρόνια».

Αναλυτικότερα, τετραμελές κλιμάκιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων κ. Κώστας Τζέλλας και Ρίζος Μαρούδας, συναντήθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί στη Λάρισα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον ΥπΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Η αντιπροσωπεία έθεσε ξανά στον πρωθυπουργό τα αιτήματα που διεκδικούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ζητώντας του να πάρει συγκεκριμένη θέση. Αρχικά τέθηκε το ζήτημα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την καταβολή αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, επιδότηση σε μέσα και εφόδια και ζωοτροφές. Ακόμα τέθηκε το αίτημα για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σε δύο εβδομάδες θα καταβληθεί η ενίσχυση των 76 εκατομμυρίων ευρώ για το πετρέλαιο, για την οποία είχε δεσμευτεί πριν λίγες μέρες το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση που είχε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όσον αφορά την αναπλήρωση εισοδήματος, θα εξετασθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών, όχι όμως με τον χαρακτήρα της αναπλήρωσης τους εισοδήματος. 

Για το αρδευτικό ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσουν όλα τα έργα άρδευσης, μεσαία και μικρά φράγματα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στον κάμπο, καθώς για το έργο του Αχελώου θα παρέλθουν πολλά χρόνια αν ποτέ γίνει. 

Για το αγροτικό ρεύμα, ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας πλέον οδηγούνται σε αποκλιμάκωση, ενώ στάθηκε και στην ευνοϊκή φορολογία για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Η ΠΕΜ

Σε δηλώσεις τους ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κώστας Τζέλλας, τόνισαν ότι:

 «Τα αιτήματα που προβάλλουν αφορούν κυριολεκτικά την επιβίωσή τους και ότι πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να επικαλείται τα σφιχτά «δημοσιονομικά δεδομένα», καθώς όπως είπαν «στους αγρότες δίνονται ψίχουλα και στους επιχειρηματικούς ομίλους δεκάδες δισ. ευρώ». Τόνισαν ταυτόχρονα ότι μπορεί να σταμάτησαν τα μπλόκα, αλλά ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές».

 Ο κ. Τζέλλας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός για το θέμα του βαμβακιού επέρριψε ευθύνες και στους αγρότες που δεν πούλησαν όταν η τιμή ήταν στο 1 ευρώ το κιλό, ωστόσο με παρέμβαση Γεωργαντά αναγνώρισε πως υπάρχει ένα ειδικό πρόβλημα για την Καρδίτσα λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής σε περιοχές ειδικά που δεν αρδεύουν από τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού.


Σχόλια