ΥπΑΑΤ: Toν Μάρτιο οι διαγωνισμοί για διαχειριστικά σχέδια βόσκησης- Πρόκειται για ευκαιρία επανεκκίνησης της κτηνοτροφίας

Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την έκθεση Zootechnia, μιλώντας...


Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την έκθεση Zootechnia, μιλώντας στα εγκαίνια της μεγάλης αυτής έκθεσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε μια σημαντική εξαγγελία για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Όπως είπε, «είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και η οποία δημιουργεί καταλογισμούς από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και εμποδίζει τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στη διαχείριση των βοσκοτόπων», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη 5 περιφερειακά συμβούλια στη χώρα (Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου) έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το Υπουργείο για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εντός του Μαρτίου. 

Ο Υπουργός σημείωσε ότι θα βοηθηθούν και όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και όπου χρειαστεί το Υπουργείο θα συνδράμει τις Περιφέρειες που δεν είναι σε ετοιμότητα για να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό. 

«Ειδικά για την εκτατική κτηνοτροφία θα δώσει τη δυνατότητα για την πραγματική ανάπτυξη των βοσκοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από διαβούλευση με νέα οικολογικά σχήματα, τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η εκκρεμότητα αυτή κλείνει».

 Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας έκανε αναφορά στα έργα υποδομών και κυρίως στην αγροτική οδοποιία και το έργο που έχει ήδη γίνει σε συνεργασία με τις περιφέρειες, αλλά και στο πρόγραμμα για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά, όπου δόθηκε η δυνατότητα σε 75.000 αγρότες να εγκαταστήσουν δικά τους φωτοβολταϊκά.

 Ο Υπουργός μίλησε και για ακόμα ένα μεγάλο ζητούμενο που είναι η προστασία του προϊόντος από τη νόθευση. Ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του «Άρτεμις 2» και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το προϊόν σε όποιον επιχειρεί να το νοθεύσει.

Σχόλια